Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

Maďarské predsedníctvo v EÚ sa zameria na konkurencieschopnosť i bezpečnosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BUDAPEŠŤ - Posilnenie európskej konkurencieschopnosti bude hlavným zámerom maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie, uviedol v nedeľu maďarský minister pre záležitosti EÚ János Bóka. Jeho krajina sa chce zamerať aj na bezpečnostnú a obrannú politiku. Informuje agentúra MTI.

Budapešť chce počas svojho predsedníctva v rámci Rady EÚ iniciovať dohodu o konkurencieschopnosti. Túto záležitosť plánuje dostať do centra politiky EÚ a zdôrazniť oblasti, v ktorých je možné prijať konštruktívne rozhodnutia ako zjednodušenie legislatívy EÚ, zníženie byrokracie pre európske podniky a rozšírenie vnútorného trhu, píše MIT. Bóka dodal, že ďalšie oblasti by mohli zahŕňať služby, informačné technológie a európsky obranný priemysel.

Jedným z ústredných cieľov je podľa Bóku aj európsky kapitálový trh, ktorý podporuje infraštruktúrne a energetické spojenia a vytvára priemyselnú politiku EÚ zameranú na plnenie dôležitých európskych cieľov ako tzv. zelená tranzícia. Maďarsko bude podľa ministra podporovať aj európsku bezpečnosť a obrannú politiku zameranú na posilnenie mieru a bezpečnosti a riešenie migračnej krízy. Maďarský premiér Viktor Orbán v pondelok symbolicky prevezme polročné predsedníctvo od Belgicka, pripomenul Bóka. Maďarsko sa podľa jeho slov bude usilovať zaistiť hladké fungovanie európskych inštitúcii a (zaistiť) schopnosť EÚ reagovať na udalosti vo svete. Takisto plánuje zorganizovať summit EÚ a západného Balkánu i fórum Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu (GCC).

Viac o téme: PredsedníctvoMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu