Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

Zákazníci sa vracajú do nákupných centier: Rastú aj tržby

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Počet návštevníkov aj obrat v nákupných centrách medziročne rástli. Z kamenných predajní najväčší nárast tržieb zaznamenali obchody s potravinami a tabakom (o 8,8 %). Prvenstvo si však stále držia internetoví predajcovia s rastom tržieb o 15,7 %. V prvých mesiacoch roka 2024 rástla aj návštevnosť nákupných centier, v tomto roku sa očakáva, že by mohla prekonať čísla spred pandémie. Vyplýva to z kvartálneho reportu globálnej realitno-poradenskej spoločnosti CBRE.

"Očakávame, že v roku 2024 dôjde k prekonaniu návštevnosti v porovnaní s posledným predpandemickým rokom 2019. Prvé mesiace roka 2024 tomu nasvedčujú. Z hľadiska nehnuteľností evidujeme zvýšený záujem práve o retail parky, ktoré vznikajú aj mimo väčších miest," zhodnotila spoločnosť CBRE v kvartálnom reporte.

Zákazníci sa vracajú do
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

S návštevnosťou rástla aj výška nájmov, hoci len miernym tempom, zhodnotila CBRE. Priemerné nájomné medziročne stúplo o 2 %. Výraznejšie rástla cena prémiového nájomného. V nákupných centrách sa podľa dát poradenskej spoločnosti pohybovala na úrovni 70 eur za štvorcový meter (m2), čo je medziročný nárast o 3 %. V retail parkoch bolo toto nájomné na úrovni 16 eur/m2, čo je medziročný nárast o 7 %. Výnosy z prenájmu zostali stabilné na úrovni 6,5 % pre nákupné centrá a 7,15 % pre retailové parky.

V tomto roku sa očakáva rast nájomnej plochy v maloobchodných priestoroch. "Nájomná plocha v maloobchodných priestoroch bude rásť aj v roku 2024. Očakáva sa dokončenie ďalších 23.000 m2 plochy nákupných centier a 52.000 m2 v rámci retailových parkov," uzavrel riaditeľ oddelenia prenájmu maloobchodných priestorov spoločnosti CBRE Slovensko Tomáš Lörincz.

Viac o téme: EkonomikaZákazníciNákupné centráTržby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu