Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

UEFA zakázala slovenské vlajky, vyzerajú ako ruské! Šíri sa klamstvo pred zápasom s Ukrajinou na EURE

Na snímke fanúšikovia oslavujú postup na ME 2024 po zápase J-skupiny 9. kola kvalifikácie ME 2024 vo futbale Slovensko - Island Zobraziť galériu (2)
Na snímke fanúšikovia oslavujú postup na ME 2024 po zápase J-skupiny 9. kola kvalifikácie ME 2024 vo futbale Slovensko - Island (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA – Hoaxom sa nevyhnú ani aktuálne prebiehajúce Majstrovstvá Európy vo futbale. Po internete koluje správa, že UEFA zakázala fanúšikom zobrať si slovenské vlajky na piatkový zápas s Ukrajinou. UEFA vraj k tomuto kroku pristúpila z dôvodu podobnosti slovenskej a ruskej vlajky, keďže plnohodnotný zákaz sa týka práve ruských vlajok. Vraj podobnosť slovenskej vlajky by mohla provokovať ukrajinských fanúšikov. Ide však o klamstvo. V skutočnosti UEFA nič také neurobila.

Na šíriaci sa hoax upozornila stránka Hoaxy a Podvody. To, že informácia sa nezakladá na pravde, im potvrdil aj Slovenský futbalový zväz. „Na zápas Slovenska a Ukrajiny vydala UEFA iba a výhradne zákaz ruských vlajok. V žiadnom prípade a nijako sa tento zákaz netýka vlajok slovenských,“ uviedli. Podobne sa k veci vyjadrila aj UEFA.

Hoax šíria slovenské i ruské zdroje na sociálnej sieti Telegram. Odvolávajú sa pritom na relevantnú agentúru AP, ktorú zneužili. „Pri rešerši sme skutočne našli agentúrne video, v ktorom reportér informuje o zákaze slovenských vlajok, lebo pripomínajú ruské, ktorých sa reálny zákaz týka. Vraj by tie slovenské preto mohli Ukrajincov provokovať,“ píše na sociálnej sieti stránka Hoaxy a podvody.

Zistili, že ide o premyslenú manipuláciu autentického videa agentúry. „V pôvodnom videu reportér Tom Krisher komentuje správy súvisiace s podnikateľom Elonom Muskom. V zmanipulovanej verzii odrazu hovorí o majstrovstvách Európy, aj keď predtým sa k športu nikdy nevyjadroval,“ vysvetlili.

UEFA zakázala slovenské vlajky,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Hoaxy a podvody)

Podľa nich ide o takú prešpekulovanú manipuláciu, že aj niektorí členovia ich tímu uverili jej autentickosti a mysleli si, že agentúra AP šírila hoax. „V skutočnosti bola zneužitá - tvorca hoaxu ju využil na vytvorenie fiktívnej dôveryhodnosti a autentickosti svojej falošnej správy,“ uviedli.

Autora hoaxu nie je možné určiť. „Avšak vieme, čo bolo jeho cieľom - vyvolať nenávisť k Ukrajincom tým, že kvôli ním by si nemohli slovenskí fanúšikovia priniesť na zápas vlajky vlastnej krajiny. A komu vyhovuje neustále vyvolávanie takéhoto napätia? Odpoveď poznáme všetci,“ dodali.

Viac o téme: PodvodVlajkyZápasHoaxSlovenskoUkrajinaFutbalEURO 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu