Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

Francúzi hlasujú v parlamentných voľbách: Le Penová, Bardella i Macron už odvolili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Obyvatelia Francúzska v nedeľu hlasujú v predčasných parlamentných voľbách. Predseda krajne pravicového Národného združenia (RN) Jordan Bardella i bývalá predsedníčka RN Marine Le Penová už svoj hlas odovzdali.

Voľby do 577-členného Národného zhromaždenia (dolná komora parlamentu) sú dvojkolové. Jeho definitívne zloženie bude známe až po druhom kole, ktoré sa koná 7. júla, pripomína AFP.V krajine je viac než 49 miliónov registrovaných voličov. Volebné miestnosti sú otvorené od 8.00 h do 20.00 h a počiatočné výsledky budú známe už krátko po ich zatvorení. Sčítavanie hlasov je zvyčajne rýchle a účinné, píše Reuters. Hlasovanie v zámorských územiach Francúzska sa začalo už v sobotu.

Prezident Emmanuel Macron v nedeľu 9. júna vyhlásil, že rozpúšťa Národné zhromaždenie a zároveň oznámil termín predčasných parlamentných volieb. Reagoval tým na porážku svojej strany vo voľbách do Európskeho parlamentu.

Voľby do EP vo Francúzsku vyhralo RN vedené 28-ročným Bardellom, ktoré by podľa väčšiny prieskumov malo získať najviac kresiel aj v parlamentných voľbách. Bardella v nedeľu na sociálnej sieti X oznámil, že už odvolil. Svoj hlas podľa agentúry AP odovzdala aj Le Penová.Krajina je rozdelená na 577 obvodov. V prvom kole je zvolený kandidát, ktorý vo svojom obvode získa absolútnu väčšinu hlasov (50 percent) za účasti najmenej 25 percent voličov v danom obvode.V prípade, že takúto väčšinu nedosiahne nikto z uchádzačov, koná sa druhé kolo. Tam sa stretnú kandidáti, ktorí v prvom kole dosiahli aspoň 12,5 percenta hlasov, píše BBC.

Macron i ďalší poprední politici odhlasovali v parlamentných voľbách

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu odovzdal svoj hlas v predčasných parlamentných voľbách, ktoré vyhlásil pred tromi týždňami. Odvolili aj ďalší poprední francúzski politici. TASR informuje podľa agentúry AP a francúzskych médií.Prezident a jeho manželka Brigitte Macronová odvolili v obci Le Touquet-Paris-Plage na severe Francúzska, píše na svojej webovej stránke francúzsky denník Le Monde. Macron po neúspechu svojej strany vo voľbách do Európskeho parlamentu 9. júna rozpustil Národné zhromaždenie a oznámil termíny volieb.

V nedeľu (30. júna) už odhlasoval aj predseda krajne pravicového Národného združenia (RN) Jordan Bardella, bývalá predsedníčka RN Marine Le Penová i viacerí poprední francúzski politici vrátane premiéra Gabriela Attala.Francúzsky exprezident Nicolas Sarkozy so svojou manželkou Carlou Bruniovou-Sarkozyovou odvolili v Paríži, uviedol Le Monde. Hlas odovzdal aj bývalý prezident krajiny Francois Hollande, ktorého v máji 2017 nahradil Macron. Úradujúci prezident bol znovuzvolený v roku 2022.

Voľby do EP vo Francúzsku vyhralo RN vedené 28-ročným Bardellom. Druhá skončila so ziskom 14,6 percenta hlasov koalícia Besoin d'Europe (Potrebujeme Európu), ktorej súčasťou bola aj strana Obroda (RE) prezidenta Macrona a na treťom mieste sa umiestili Socialisti s podporou 13,8 percenta voličov.Voľby do 577-členného Národného zhromaždenia (dolná komora parlamentu) sú dvojkolové. Jeho definitívne zloženie bude známe až po druhom kole, ktoré sa koná 7. júla, pripomenula agentúra AFP.V krajine je viac než 49 miliónov registrovaných voličov. Volebné miestnosti sú otvorené od 8.00 h do 20.00 h a počiatočné výsledky budú známe už krátko po ich zatvorení.

Viac o téme: FrancúzskoMarine Le PenováParlamenstné voľbyJordan Bardella
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu