Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

Chcete sa vyhnúť meškaniu? Zvoľte si lety o TEJTO hodine, radí odborník na leteckú dopravu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SEVERNÁ DAKOTA – Hovorí sa, že dovolenka sa začína už cestou. Aj preto je dôležité vybrať si nielen vhodný dopravný prostriedok, ale aj čas, kedy sa na cestu vydáte. Letecký akademik nedávno prezradil, ktoré lety sú najlepšie, ak sa chcete vyhnúť meškaniu a iným nepríjemnostiam.

Vysoké teploty môžu spôsobiť meškanie letov, nehovoriac o tom, že sa pri čakaní pravdepodobne aj spotíte. Ako prezradil Brian Dilse, letecký akademik z Univerzity v Severnej Dakote, lety o piatej ráno naopak s najväčšou pravdepodobnosťou meškať nebudú. Pre denník Washington Post povedal: „Nikto nemá rád lietanie o piatej ráno, ale vtedy je chladnejšie a lietadlo by malo odletieť načas. Vysoké teploty znamenajú, že lietadlá niekedy musia znížiť hmotnosť, ktorú prevážajú. To môže vyvolať meškanie a dokonca aj vyradenie cestujúcich z letov počas rušných letných prázdnin.“

Chcete sa vyhnúť meškaniu?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Horúci vzduch je redší ako studený, čo ovplyvňuje ťah počas vzletu a znamená, že lietadlo potrebuje viac priestoru na dráhe. Väčší priestor znamená väčšiu rýchlosť a jediným spôsobom, ako to riešiť na letiskách s kratšími dráhami, je znížiť hmotnosť na palube. Bob Thomas, profesor leteckej vedy, povedal: „Jediný spôsob, ako umožniť vzlet na kratších dráhach, by bolo znížiť hmotnosť lietadla.“ Letuška známa ako Caroline tiež vyzvala cestujúcich, aby si rezervovali skorý let o piatej ráno.

Pracovníčka z Fort Lauderdale povedala, že ľudia si často vyberajú večerné lety v nádeji, že sa vyhnú meškaniu. Vo videu na Instagrame však podľa denník The Sun prezradila: „Viem, že sa vám nechce vstávať o tretej ráno, aby ste stihli let o piatej. Ale sľubujem vám, že čím skôr odletíte, tým hladšie všetko pôjde.“ V tomto čase tiež môžete získať aj lacnejšie a lepšie miesta. Dôvodom je zvýšený dopyt po miestach na letoch vo vhodnejších, neskorších časoch.

Viac o téme: DovolenkaLetuškaLet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu