Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

MIMORIADNY ONLINE Nasadenie západných zbraní proti cieľom v Rusku spomalilo postup Rusov, tvrdí Zelenskyj

 Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

KYJEV – Nasadenie západných zbraní proti cieľom na ruskom území prináša výsledky, povedal dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom každývečernom príhovore. Spomalil sa postup ruských vojsk na severe Charkovskej oblasti.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 846

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 846 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:33 Ruský útok na charkovské detské zariadenie zranil 1 osobu.

21:20 Ruské vojenské základne pri hraniciach s Fínskom sú takmer prázdne, napriek hrozbám Moskvy kvôli vlaňajšiemu vstupu severskej krajiny do NATO, že svoje jednotky pri hraniciach posilnia. Na svojom webe to dnes napísala fínska rozhlasová a televízna verejnoprávna stanica Yle s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z fínskych tajných služieb. Moskva podľa neho vojakov a vybavenie presunula na Ukrajinu.

20:39 Ukrajinské úrady založili národný register pre dokumentovanie prípadov sexuálneho násilia údajne spáchaného ruskými silami. Oznámila to v stredu námestníčka ukrajinského generálneho prokurátora Viktorija Litvinovová, informuje TASR podľa správy agentúry AP. Register vznikol z pilotného projektu, vďaka ktorému sa v neprítomnosti už podarilo usvedčiť piatich ľudí. Bližšie informácie o týchto prípadoch však Litvinovová odmietla poskytnúť.

20:32 Putin oficiálne ukončil návštevu Severnej Kórey.

19:54 Ruský prezident Vladimir Putin pochválil Vietnam za jeho "vyvážený" postoj ku konfliktu na Ukrajine v komentári zverejnenom v stredu v novinách komunistickej strany, v ktorom písal aj o energiách a obchode. Informujeme podľa správy agentúry Reuters.

19:28 Poradca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v stredu uviedol, že Severná Kórea pomáha Rusku zabíjať ukrajinských civilistov, a vyzval na väčšiu medzinárodnú izoláciu oboch krajín. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP. "Niet pochýb o tom, že Severná Kórea dnes aktívne spolupracuje s Ruskom vo vojenskej oblasti a zámerne poskytuje zdroje na masové vraždenie Ukrajincov," povedal Podoľak.

19:01 Európska únia (EÚ) zavedie clá na dovoz ukrajinských vajec v priebehu nasledujúcich dvoch týždňov po dosiahnutí vopred dohodnutého ročného limitu pre tento import. Oznámil to v stredu hovorca Európskej komisie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. EÚ stanovila limity pre určité poľnohospodárske dovozy z Ukrajiny po tom, čo krajine umožnila prístup na svoj trh, aby pomohla jej ekonomike po ruskej invázii v roku 2022. To rozhnevalo farmárov v Únii a vyvolalo vlnu protestov v tomto roku.

18:03 Rusko môže čeliť nedostatku pitnej vody.

17:45 Hasiči v stredu bojujú s požiarom, ktorý vypukol v ruskej Rostovskej oblasti v utorok po nočných útokoch dronmi. Informujeme podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na miestne úrady. Gubernátor Rostovskej oblasti Vasilij Golubev v utorok skoro ráno oznámil, že v meste Azov po útoku dronmi začali horieť nádrže s pohonnými hmotami. Oheň sa rozšíril na plochu 3200 štvorcových metrov.

17:29 Ukrajina je otvorená účasti Ruska na ďalšom mierovom summite, informuje šéf Kancelárie prezidenta Ukrajiny Andrij Jermak. 

17:03 Ukrajinské úrady vytvorili národný register, ktorý má dokumentovať prípady sexuálneho násilia páchaného ruskými inváznymi silami. Agentúre AP to dnes povedala námestníčka ukrajinského generálneho prokurátora Viktórija Litvinovová. Dodala, že od začiatku ruskej invázie do krajiny vo februári 2022 ukrajinské úrady zaznamenali 303 prípadov sexuálneho násilia v súvislosti s konfliktom, pričom 191 z nich sa týkalo žien a 112 mužov. Niektoré obete sa podľa nej stali terčom viacnásobných útokov.

16:25 Ruských ministrov vyhodili z rokovacej sály v Pchjongjangu.

16:07 Ruský prezident Vladimir Putin v stredu povedal, že Rusko a Severná Kórea spoločne bojujú proti hegemónii USA. Severokórejskému lídrovi Kim Čong-unovi sa poďakoval za vyvážený postoj jeho krajiny k Ukrajine. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

"V súčasnosti spoločne bojujeme proti hegemonistickým a neokolonialistickým praktikám Spojených štátov a ich satelitov," povedal Putin. AFP sa odvolala na prezidentove vyjadrenia sprostredkované ruskými štátnymi tlačovými agentúrami.

14:37 Ruský politik Boris Nadeždin, ktorý sa neúspešne pokúšal zaregistrovať ako kandidát do prezidentských volieb v Rusku, sa vzdal mandátu poslanca zastupiteľstva mesta Dolgoprudnyj v Moskovskej oblasti, informovala v stredu stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Podľa dohadov zo sociálnych sietí tak urobil pre to, aby mohol byť pozorovateľom na voľbách v jeseni tohto roka - poslanci totiž podľa zákona nesmú ako pozorovatelia monitorovať priebeh hlasovania. Samotný Nadeždin uviedol len to, že rozhodnutie vzdať sa mandátu komunálneho poslanca nebolo prijaté pod tlakom.

14:24 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v stredu oznámila, že zadržala muža, ktorého naverbovali ruskí agenti na internetovej zoznamke s cieľom získať od neho citlivé údaje o ukrajinských vojakoch. Informuje o tom agentúra AFP. Podľa vyhlásenia SBU ide o obyvateľa mesta Charkov na severovýchode Ukrajiny sympatizujúceho s Kremľom, ktorého Moskva naverbovala na "zoznamke" existujúcej na platforme Telegram.

14:22 Rusko má na svojom území "značný objem" západných aktív a majetku, ktoré by sa mohli stať terčom odvetných opatrení, ak Západ skonfiškuje príjmy z ruského majetku, vyhlásila v stredu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Informujeme na základe správy agentúry Reuters.

Lídri skupiny G7, ktorá združuje najvyspelejšie ekonomiky sveta, sa minulý týždeň na samite v Taliansku dohodli, že úroky z ruských aktív zmrazených na Západe použijú na poskytnutie pôžičky Ukrajine vo výške 50 miliárd dolárov (46,66 miliardy eur). Moskva označila tento krok za nezákonný a zúčastnené štáty obvinila z podkopávania stability medzinárodného finančného systému.

13:52 Dve desiatky dronov, ktoré v noci na stredu vyslala do útoku ruská armáda, spôsobili škody na energetických zariadenia v pohraničných regiónoch i v centre Ukrajiny. Podľa agentúry AFP o tom informovali miestne úrady.

13:19 Americký výrobca zbraní Northrop Grumman plánuje na Ukrajine vyrábať muníciu financovanú z ukrajinských peňazí, informoval 18. júna časopis Breaking Defense s odvolaním sa na predstaviteľa spoločnosti.

12:34 Moskva momentálne čaká, ako Spojené štáty zareagujú na jej návrhy týkajúce sa výmeny väzňov, povedal v stredu námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. Vyjadril sa tak len niekoľko dní pred tým, ako sa má v Rusku začať súdny proces s americkým novinárom Evanom Gershkovichom obvineným zo špionáže, informuje TASR podľa agentúry AFP.

12:19 Rusko a Severná Kórea podpísali dohodu o strategickom partnerstve. Ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský vodca Kim Čong-un podpísali 19. júna v Pchjongjangu komplexnú dohodu o strategickom partnerstve.

12:18 Rakety Patriot určené pre Švajčiarsko smerujú na Ukrajinu, informuje švajčiarsky portál.

10:36 Moskva čaká na odpoveď Washingtonu na svoje návrhy ohľadom výmeny väzňov, vyhlásil námestník ministra zahraničia Sergej Rjabkov v rozhovore, ktorý zverejnila štátna agentúra TASS. Tieto návrhy prichádzajú v čase, keď 26. júna má začať súd s americkým novinárom Evanom Gershkovichom, zadržiavaným v Rusku už viac ako rok, pripomenula agentúra AFP.

10:35 Dánsko 18. júna oznámilo svoj 19. balík pomoci pre Ukrajinu, vrátane finančnej podpory pre ukrajinský obranný priemysel, vybavenia pre stíhačky F-16 a darov z dánskych vojenských zásob.

9:43 Ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský vodca Kim Čong-un sa stretli v Pchjongjangu v Severnej Kórei na začiatku rozhovorov, ktoré by mali trvať celý deň.

9:42 Ruské útoky na Ukrajine za posledný deň zabili najmenej jedného civilistu a najmenej deväť zranili, informovali regionálne úrady začiatkom.

8:22 Vzdušné sily: Ukrajina cez noc zostrelila 19 z 21 ruských bezpilotných lietadiel. Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila 19 z 21 útočných bezpilotných lietadiel typu Shahed vypustených Ruskom v noci, informovalo ukrajinské letectvo.

8:21 Za viac ako dva roky totálnej vojny Poliaci pristupujú k ukrajinským utečencom negatívnejšie takmer vo všetkých meraných aspektoch, okrem prijímania ukrajinských detí do škôl, vyplýva z prieskumu, ktorý zverejnila Rzeczpospolita.

7:27 Ukrajinská protivzdušná obrana zničila 19 z 21 dronov, ktorými Rusko v noci na stredu útočilo na niekoľko ukrajinských oblastí, uviedlo tamojšie letectvo. Informuje agentúra Reuters. Pri ruskom dornovom útoku na Ľvovskú oblasť hraničiacu s členskou krajinou NATO Poľskom utrpel zranenia jeden civilista a poškodená zostala viacposchodová bytovka, uviedol v stredu starosta mesta Ľvov Andrij Sadovyj na platforme Telegram.

6:19 Vo Ľvove bolo počuť výbuchy, zranená je najmenej 1 osoba. V meste Ľvov na západe krajiny okolo štvrtej hodiny ráno miestneho času bolo počuť výbuchy, informoval Suspilne. Starosta Ľvova Andrii Sadovyi uviedol, že 70-ročný muž bol hospitalizovaný v dôsledku ruského útoku.

6:18 Ruský kolaborant obvinený zo špionáže na ukrajinských pozíciách pri Bakhmute odsúdený na 15 rokov väzenia. Podľa SBU nemenovaný muž poskytol geolokáciu ukrajinských pozícií ruským agentom, ktorí potom pomocou spravodajských informácií plánovali operácie zahŕňajúce letecké bomby, delostrelectvo a útočné útoky.

5:56 Dvaja ľudia zomreli v utorok v Rusku pri ukrajinských hraniciach v dôsledku výbuchu míny, pretože nerešpektovali výstražné nápisy. Oznámil to gubernátor ruskej Brianskej oblasti Alexandr Bogomaz, informovala agentúra AFP.

5:55 Ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský vodca Kim Čong-un sa dohodli na prehĺbení vzťahov medzi oboma krajinami, uviedli severokórejské médiá po tom, ako šéfa Kremľa jeho hostiteľ dnes pred svitaním privítal na letisku v Pchjongjangu.

Nasadenie západných zbraní proti cieľom v Rusku spomalilo postup Rusov

Situáciu v tomto regióne, kde ruská armáda v máji vnikla na ukrajinské územie, ovplyvnilo zničených ruských pozícií a odpaľovacích plachiet pri hraniciach s Ukrajinou. "Funguje to. Presne tak, ako sme očakávali," povedal Zelenskyj. Po májovej ruskej ofenzíve v Charkovskej oblasti zmiernili Spojené štáty a Nemecko svoju požiadavku, aby Ukrajinci nepoužívali nimi dodávané zbrane k útokom vo vnútri ruského územia. Ukrajincom sa podľa Zelenského podarilo zbrzdiť ruskú ofenzívu na viacerých miestach na fronte.

Agentúra DPA píše, že ruské územné zisky sú v posledných týždňoch menšie, čo analytici dávajú do súvislosti s tým, že k ukrajinským obrancom sa po dlhšej prestávke znovu dostávajú dodávky západných zbraní. Ale aj tak má Rusko vo vojne trvajúcej dlhšie ako dva a štvrť roka stále navrch.

Ukrajina začala pracovať na organizácii druhého mierového summitu

Ukrajinskí predstavitelia už začali s prípravnými prácami na zorganizovanie druhého mierového summitu. Na on-line tlačovom brífingu to v utorok večer podľa agentúry Reuters uviedol šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Jermak zdôraznil, že usporiadanie summitu bude možné až po tom, čo účastnícke štáty vypracujú spoločný plán, čo je proces, ktorý bude podľa jeho očakávania trvať niekoľko mesiacov. Dovtedy ešte treba urobiť veľa práce, dodal. Prvý summit o obnove Ukrajiny sa uplynulý víkend konal vo Švajčiarsku a zúčastnili sa na ňom zástupcovia viac ako 90 krajín. Ukrajine a jej spojencom sa na ňom však nepodarilo presvedčiť niektoré štáty, aby sa pripojili k záverečnému vyhláseniu.

Na rokovaniach vo Švajčiarsku nebolo pozvané. Jermak povedal, že na druhý takýto summit by mohol byť pozvaný ruský predstaviteľ. Rusko spustilo vo februári 2022 rozsiahlu inváziu na Ukrajinu, čím vyvolalo najkrvavejší konflikt v Európe od druhej svetovej vojny. Pred summitom vo Švajčiarsku zverejnilo požiadavky na ukončenie vojny. Ukrajina sa má výmenou za mierové rozhovory stiahnuť z Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti, teda regiónov, ktoré Rusko čiastočne okupuje, a vzdať sa svojich ambícií vstúpiť do NATO. Tieto podmienky však Kyjev odmietol.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu