Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Páry rovnakého pohlavia už môžu uzatvárať registrované partnerstvá aj v TEJTO krajine

(Zdroj: Getty Images)

RIGA - V Lotyšsku v pondelok vstúpili do platnosti legislatívne zmeny, ktoré umožňujú homosexuálnym párom uzatvárať registrované partnerstvá. Prvý pár rovnakého pohlavia uzavrel takýto zväzok už krátko po polnoci, informujeme podľa správ agentúr DPA a Reuters.

"Zavedenie občianskeho partnerstva (osôb rovnakého pohlavia) je dôležitý signál, že všetky rodiny v Lotyšsku budú chránené, cenené a akceptované," uviedol Kaspars Zálítis z ľudskoprávnej organizácie Dzivesbiedri (Životný partner). Podľa neho životy mnohých párov nová legislatíva zmení k lepšiemu. Zvýšený záujem párov o registrované partnerstvo podľa jeho slov už zažívajú viaceré notárske kancelárie.

Tamojší parlament v roku 2005 zmenil ústavu

Téma homosexuality aj napriek tejto zmene stále rozdeľuje lotyšskú spoločnosť. Tamojší parlament v roku 2005 zmenil ústavu a definoval manželstvo výlučne ako zväzok medzi mužom a ženou. Vlani v novembri síce odhlasoval uzákonenie registrovaných partnerstiev osôb rovnakého pohlavia, ktoré teraz vstúpilo do platnosti, zároveň však takýmto párom nepriznal rovnaké práva ako manželom.

Partneri rovnakého pohlavia si podľa novej legislatívy môžu zväzok zaregistrovať u notára, čo im umožní napríklad návštevy počas hospitalizácie v nemocnici alebo využívať daňové či sociálne výhody. Nemôžu si však spoločne adoptovať dieťa a rovnaké práva ako zosobášené páry nemajú ani pri dedení.

V Európskej únii zostáva už len päť krajín, ktoré neuznávajú registrované partnerstvá osôb rovnakého pohlavia - Bulharsko, Litva, Poľsko, Rumunsko a Slovensko. Lotyšský parlament zvolil vlani v máji za prezidenta bývalého šéfa diplomacie Edgarsa Rinkévičsa. V rámci krajín EÚ sa ako prvá hlava štátu otvorene hlási k homosexuálnej orientácii.

Viac o téme: LotyšskoRegistrované partnertsváPáry rovnakého pohlavie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu