Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

Dánsky kráľovský pár je na návšteve v Grónsku

Nový dánsky kráľ Frederik X. (v popredí) a bývalá dánska kráľovná Margaréta sedia počas návštevy v dánskom parlamente
Nový dánsky kráľ Frederik X. (v popredí) a bývalá dánska kráľovná Margaréta sedia počas návštevy v dánskom parlamente (Zdroj: TASR/Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix via AP)

KODAŇ - Dánsky kráľ Frederik X. s manželkou kráľovnou Mary zavítali po prvýkrát od nástupu na trón do Grónska. Na najväčšom ostrove sveta, ktorý je oficiálne pod správou Dánska, strávia osem dní a navštívia na ňom viacero oblastí, informoval v sobotu dánsky kráľovský dvor

Grónsko bolo dánskou kolóniou od roku 1814, v roku 1979 získalo autonómiu a vlastný parlament. Ich vzájomné vzťahy sú však poznačené minulosťou. Dánsko sa v uplynulých rokoch snaží napraviť napäté vzťahy s Grónskom, ktoré v roku 2009 získalo od Kodane samosprávu aj v oblasti súdnictva, polície a prírodných zdrojov.Kráľ Frederik X. sa ujal žezla vo veku 55 rokov 14. januára tohto roku, keď jeho matka, dánska kráľovná Margaréta II., po 52 rokoch abdikovala vo veku 83 rokov.

Dánski panovníci, ktorí majú ceremoniálnu úlohu, navštevujú po korunovácii ako prvé ostatné škandinávske krajiny. V prípade Frederika X. to však bolo Poľsko, pretože táto cesta bola naplánovaná ešte pred abdikáciou jeho matky. Považovala sa však za pracovnú cestu, a nie za oficiálnu zahraničnú návštevu.

Viac o téme: Návšteva DánskoGrónskoKráľovský párKráľ Frederik X.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu