Nedeľa30. jún 2024, meniny má Melánia, zajtra Diana

Košické letisko pod kontrolou! TOTO si Slováci nezákonne vezú z dovoleniek

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KOŠICE - Colný úrad (CÚ) Košice eviduje za posledné dva mesiace výrazný nárast množstva nezákonne dovezených komodít. Ako informovala jeho hovorkyňa Katarína Daňková, príslušníci finančnej správy (FS) zaistili na košickom letisku spolu takmer 29.000 kusov tabakových výrobkov a alkoholických nápojov dovezených z tretích krajín bez slovenskej kontrolnej známky. Dôvodom ich zaistenia je neprihlásenie tovaru k colnej kontrole a prekročenie množstevných limitov.

"Príslušníci FS z pobočky CÚ Košice Letisko zaznamenali za mesiace máj a jún v porovnaní s predchádzajúcim rokom štvornásobný nárast množstva nezákonne dovezených komodít, pričom najčastejšie ide o tabakové výrobky a alkoholické nápoje. Pobočka CÚ Letisko zistila za posledné dva mesiace 58 porušení colných predpisov, z čoho boli tri kvalifikované ako trestné činy," spresnila. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka ide podľa nej o trojnásobný nárast počtu prípadov porušenia colných predpisov.

archívne video

Prezident finančnej správy Jozef Kiss: Finančnú správu bude mať dva piliere, daňový a colný (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Daňková pripomenula, že ak si cestujúci po prílete z tretej krajiny na colné územie Európskej únie vyberie zelený pruh - nič na preclenie, podáva tým colné vyhlásenie, pri ktorom deklaruje, že má pri sebe tovar podliehajúci colnému dohľadu, avšak s nárokom na oslobodenie od dovozného cla.

"Následnou kontrolou obsahu príručnej batožiny príslušníkmi FS sa často zistí, že sa v nej nachádzajú spotrebiteľské balenia liehu alebo tabakových výrobkov, ktoré prekračujú povolené množstvá," vysvetlila s tým, že cestujúci sa tak dopúšťajú colného priestupku nezákonného dovozu tovaru. V uvedených prípadoch ozbrojení príslušníci FS z košického letiska tovar prevyšujúci množstevný limit zaistia, neprepustia do voľného obehu a uložia pokutu v blokovom konaní.

Cestujúci má povolené nasledovné

Cestujúci leteckou dopravou má povolený a od dovozných platieb oslobodený dovoz jedného litra alkoholu a alkoholického nápoja s obsahom alkoholu viac ako 22 percent alebo dvoch litrov s obsahom alkoholu menej ako 22 percent, respektíve úmerná kombinácia týchto alkoholických nápojov, štyri litre tichého vína a 16 litrov piva.

Pri tabakových výrobkoch dovezených leteckou dopravou je na jednu osobu oslobodených od dovozných platieb 200 kusov cigariet, 100 kusov cigariek, 50 kusov cigár alebo 250 gramov tabaku na fajčenie. Oslobodenie od dane sa neuplatní pri osobe mladšej ako 17 rokov.

Viac o téme: DovozAlkoholDovolenkaColníciTabak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu