Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Česku by podľa politikov prospela priama voľba prezidenta

Kto sa stane novým českým prezidentom? Obháji si svoje postavenie Klaus, alebo ním bude Jan Švejnar?
Kto sa stane novým českým prezidentom? Obháji si svoje postavenie Klaus, alebo ním bude Jan Švejnar? (Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA - Česku by pomohla priama voľba prezidenta občanmi, aká funguje na Slovensku. Po dnešnej neúspešnej voľbe hlavy štátu v Česku sa na tom zhodli viacerí slovenskí politici a politológovia.

Upozornili, že priama voľba by Čechom umožnila vyhnúť sa komplikovaným zákulisným jednaniam, nervozite a taktizovaniu, ktoré v českom parlamente sprevádzali dnešný súboj medzi prezidentom Václavom Klausom a jeho protikandidátom Janom Švejnarom.

"Nechcem vstupovať do vnútorných záležitostí suverénnej krajiny, ale uvedomujem si, ako sme dobre urobili na Slovensku, že sme urobili priamu voľbu prezidenta cez občanov, že sa nemusí takýto cirkus zopakovať," povedal televízii TA3 vicepremiér Dušan Čaplovič. "Nie je to najnoblesnejší spôsob, lebo je tam veľa politikárčenia," komentoval pre televíziu českú voľbu bývalý minister zahraničných vecí Eduard Kukan z SDKÚ-DS.

Viac pochopenia mal pre ťažkosti poslancov bývalý šéf parlamentu a predseda opozičných kresťanských demokratov Pavol Hrušovský. "Situácia, ktorá sa odohrávala v obidvoch snemovniach, zodpovedala vážnosti rozhodnutia. A preto aj tie emócie sú niekedy na mieste," tvrdil. Aj on však povedal, že priama voľba prezidenta je lepším riešením. Podľa podpredsedu ĽS-HZDS Milana Urbániho však českí politici "nemajú politickú odvahu si odhlasovať, že bude priama voľba prezidenta".

Priama voľba by odstránila ťažkosti s voľbou prezidenta aj podľa politológov. Politológ Rastislav Tóth si myslí, že by pomohla aj samotným českým politikom. "Ak to bude takto pokračovať, získajú vo verejnosti ešte horšie meno, pretože to, čo sa dialo, bolo často nedôstojné," povedal ČTK.

Klausovi v dnešnom treťom kole voľby uniklo znovuzvolenie na Pražský hrad o jeden hlas. Podporilo ho 139 poslancov a senátorov, za Švejnara hlasovalo 113 zákonodarcov. Voľba sa tak bude musieť zopakovať. Zástancovia Klausa a Švejnara sa navzájom obviňovali z hrubého nátlaku. Pri hlasovaní chýbali traja volitelia pre zdravotné problémy. Emócie rozvírila aj vulgárna textová správa, ktorú na svoj telefón dostala senátorka Jana Juřenčáková.

"Možno táto skúsenosť ukáže, že lepšie to je nechať na občanov," povedal TA3 politológ a bývalý ľavicový politik Peter Weiss. Po komplikovanej voľbe v parlamente podľa neho zostala "pachuť" a najmä podozrenia z obchodov medzi poslancami a kandidátmi.

"Z hľadiska efektivity by bola priama voľba prínosom, pretože sa nemôže stať, že by prezident nebol zvolený," súhlasil aj šéf Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov. V Česku však podľa neho nie je priama voľba prezidenta tak potrebná, ako bola pre Slovensko v 90. rokoch, keď vtedajšia parlamentná väčšina nezvolila nástupcu prezidenta Michala Kováča a právomoci prešli na premiéra Vladimíra Mečiara, povedal ČTK.

Spory, hádky o spôsob hlasovania a taktizovanie na spoločnom zasadnutí českej Poslaneckej snemovne a Senátu si dnes všimla aj slovenská tlač. Tá väčšinou ešte piatkový priebeh voľby hodnotila ako "frašku". "Po deviatich hodinách dohadovania sa politikov moderátor Českej televízie Václav Moravec zahlásil, že priamy prenos bude pokračovať na druhom programe, lebo na prvom bude večerníček. Ten bol o nezbedných chrobáčikoch. Jeho pozeranie by možno prospelo aj zákonodarcom. Aspoň by videli, ako sa správajú," poznamenal denník Pravda.

"Česi sú za nami o pár rokov. Ukázala to voľba českého prezidenta," napísal dnešný Nový čas. Sme voľbu komentovalo ako "frašku roka". "Prvý deň voľby českého prezidenta neboli stredobodom pozornosti Václav Klaus a Jan Švejnar. Pozornosť na seba strhli poslanci a senátori," uviedol denník.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu