Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Voľba prezidenta v ČR: Fraška! Nikoho nezvolili

Poslanci a senátori pri jednom z hlasovaní v Španielskej sále Pražského hradu.
Poslanci a senátori pri jednom z hlasovaní v Španielskej sále Pražského hradu. (Zdroj: ČTK)

PRAHA - Parlament už dnes prezidenta nezvolí. Predseda snemovne Miloslav Vlček (ČSSD) prerušil schôdzu do soboty 10.00 hod. Poslanci a senátori sa z hlasovania na Pražskom hrade rozišli po hádke o to, kto nesie vinu za naťahovanie zasadania a procedurálne spory.

Stačilo absolvovať dve volebné kolá. Podľa neoficiálnych informácií nebol nikto zvolený ani v 2. kole.

Doterajší prezident a kandidát ODS Václav Klaus a jeho vyzývateľ Jan Švejnar by sa tak mali znovu stretnúť v sobotňajšom 3. kole. Švejnara podporuje ČSSD, ale okrem iného aj vládna strana zelených a časť ľudovcov. Prezidentská voľba tak vyvoláva značné napätie vo vládnej koalícii.

Pokiaľ parlament ani v 3. kole nikoho nevyberie, bude musieť vyhlásiť úplne novú voľbu, do ktorej bude môcť nominovať aj nových kandidátov.

Klaus dostal podľa neoficiálnych informácií od poslancov 94 zo 199 hlasov, od senátorov 48 zo 77. Švejnar získal od senátorov 31 hlasov z 80, od poslancov 104 hlasov z 200. Tento počet hlasov by stačil Klausovi ku zvoleniu v 3. kole voľby.

Klaus dostal v 1. kole hlasovania od poslancov 92 hlasov zo 198 hlasov, od senátorov 47 zo 69 hlasov. Švejnar získal od senátorov iba 32 hlasov, od poslancov ale 106 hlasov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu