Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Hurikán Beryl už vyčíňa na Jamajke: V krajine platí zákaz vychádzania

Na snímke poskytnutej NASA je hurikán Beryl z Medzinárodnej vesmírnej stanice v nedeľu 1. júla 2024. Zobraziť galériu (2)
Na snímke poskytnutej NASA je hurikán Beryl z Medzinárodnej vesmírnej stanice v nedeľu 1. júla 2024. (Zdroj: SITA/NASA prostredníctvom agentúry AP)

KINGSTON - Obyvatelia Jamajky sa v stredu pripravovali na príchod hurikánu Beryl. V juhovýchodnej časti Karibiku so vyžiadal najmenej šesť obetí a spôsobil značné škody, informuje o tom správa z AP a stanice CNN.

Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) uviedlo, že hurikán v stredu dorazil k východnej časti Jamajky. Rýchlosť vetra nie je známa, pretože v tejto časti ostrova nie sú pozorovateľské stanice, píše CNN.

archívne video

Hurikán Fiona ukazuje svoju silu: Takto pustošil Portoriko! (Zdroj: Twitter.com)

Beryl už spôsobil škody v Karibskom mori, najmä na Grenade a neďalekom ostrove Carriacou, kde hlásili tri obete. Premiér Grenady Dickon Mitchell v utorok uviedol, že na ostrove bol výpadok elektrickej energie, cesty boli neprejazdné a počet obetí sa ešte môže zvýšiť.

Ďalšiu obeť si hurikán vyžiadal na ostrove Svätý Vincent a Grenadíny a dve sa severe Venezuely, kde je aj päť nezvestných. Varovanie bolo vydané pre Jamajku a Kajmanie ostrovy. "Odporúčam všetkým Jamajčanom, aby k tomuto hurikánu pristupovali ako k vážnej hrozbe," uviedol premiér Jamajky Andrew Holness.

Na tejto satelitnej snímke GOES-East GeoColor z 13:20 EDT, ktorú poskytla NOAA, je vidieť hurikán Beryl, ktorý sa pohybuje smerom k Jamajke v stredu 3. júla 2024.
Zobraziť galériu (2)
Na tejto satelitnej snímke GOES-East GeoColor z 13:20 EDT, ktorú poskytla NOAA, je vidieť hurikán Beryl, ktorý sa pohybuje smerom k Jamajke v stredu 3. júla 2024.  (Zdroj: SITA/NOAA prostredníctvom agentúry AP)

Ľudia v jamajskom hlavnom meste Kingston zatĺkli okná doskami, rybári vytiahli svoje člny z vody a pracovníci rozobrali reklamné nápisy popri ceste. Podľa predpovedí by mal Beryl v najbližších dňoch mierne zoslabnúť a v piatok by mal zasiahnuť mexický polostrov Yutacán.

Beryl v noci na utorok v oblasti nad Atlantickým oceánom zosilnel až na hurikán piatej kategórie a rýchlosť vetra dosahovala až 270 kilometrov za hodinu. V utorok jeho intenzita poklesla na štvrtú kategóriu.

Hurikán Beryl už udrel na Jamajke, na ostrove platí zákaz vychádzania

Oko hurikánu Beryl sa dnes okolo 21.30 h SELČ nachádzalo v Karibskom mori asi 30 kilometrov južne od Jamajky. Hurikán, ktorý napáchal obrovské škody na ostrovčekoch v juhovýchodnom Karibiku, sa podľa meteorológov síce nedotkol jamajskej pevniny, jeho dopady sú však rovnaké - silné nárazy vetra a prívaly dažďa, na ktoré sa obyvatelia Jamajky pripravovali v uplynulých hodinách a dňoch. Na ostrove vláda vyhlásila 12-hodinový zákaz vychádzania, informovala agentúra AP. Ohrozené sú tiež Kajmanské ostrovy.

Búrka Beryl v minulých dňoch rýchlo zosilnela na hurikán piatej, teda najvyššej, kategórie na americkej škále, kým opäť zoslabla na kategóriu štvrtú. Energiu čerpá z rekordne teplých vôd v danej časti Atlantiku. Dnes ráno hurikán sprevádzal vietor s rýchlosťou až 230 kilometrov za hodinu, uvádza americké Národné stredisko pre hurikány (NHC).

Ľudia na Jamajke kvôli tomu pribíjali dosky na svoje okná, vyťahovali z mora svoje člny a preventívne rozoberali bilbordy. Úrady už pred príchodom búrky vyhlásili celý ostrov za zónu zasiahnutú živelnou pohromou, od šiestej hodiny ráno do šiestej večer platí na celom území zákaz vychádzania.

Meteorológovia predpovedajú, že počas dneška aj v nasledujúcich dňoch bude Beryl slabnúť, stále ale zostane hurikánom. Po Jamajke pravdepodobne v menšej miere zasiahne Kajmanské ostrovy, potom má postupovať k mexickému polostrovu Yucatán a okolo pondelkových 18.00 h SELČ sa dotknúť juhu amerického štátu Texas. Jeho guvernér Greg Abbott uviedol, že už poveril štátne záchranné zložky, aby boli pripravené na dopady hurikánu reagovať.

Beryl je prvou búrkou, ktorá takto skoro v atlantickej hurikánovej sezóne dosiahla najvyššiu intenzitu na americkej stupnici. Experti vývoj spájajú s klimatickými zmenami, ktoré spôsobuje spaľovanie fosílnych palív. Tieto zmeny otepľujú vodu v Atlantiku, a zvyšujú tak riziko vzniku silných búrok, uvádzajú klimatológovia.

"Klimatická kríza tlačí katastrofy do nových, rekordných výšin," komentoval aktuálny hurikán výkonný tajomník OSN pre zmeny klímy Simon Stiell. "Riešenia sú zjavné: Potrebujeme oveľa odvážnejšie klimatické kroky. Hneď," uviedol na sieti X.

Beryl sa predtým prehnala cez jeho rodný ostrov Carriacou, ktorý sa v pondelok stal prvou priamo zasiahnutou pevninou. Tu aj na ďalších ostrovoch v juhovýchodnom Karibiku zdevastovala celé komunity, vo Venezuele a v ostrovných štátoch Grenada a Svätý Vincenc a Grenadiny zabila najmenej šesť ľudí.

Viac o téme: ObeteJamajkaKaribikHurikán Beryl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu