Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Prezidenta ČR nezvolili ani v 3. kole, Klausovi chýbal jeden hlas

Voľba prezidenta ČR bude pokračovať druhou voľbou.
Voľba prezidenta ČR bude pokračovať druhou voľbou. (Zdroj: ČTK)

PRAHA - Ani tretie kolo prvej voľby prezidenta Českej republiky dnes neviedlo k zvoleniu hlavy štátu.

Podľa oficiálnych výsledkov, ktoré potvrdili predchádzajúce neoficiálne údaje, mal bližšie k úspechu Václav Klaus, ktorý dostal 139 hlasov a pri nižšej účasti voliteľov mu k zvoleniu chýbal jeden hlas. Klausa volilo v treťom kole 92 poslancov a 47 senátorov.

Druhý kandidát Jan Švejnar dostal celkovo 113 hlasov. Švejnara podporilo 81 poslancov a 32 senátorov. V treťom kole Švejnara nepodporili komunisti, čo vopred avizovali. KSČM chce v ďalšej voľbe postaviť vlastného kandidáta.

Voľba prezidenta ČR bude pokračovať druhou voľbou. Druhá voľba prezidenta sa uskutoční v piatok 15. februára od 10.00 hod. na Pražskom hrade. Dohodli sa na tom dnes predsedovia parlamentných strán s predsedom Poslaneckej snemovne Miloslavom Vlčkom (ČSSD), ktorý spoločnú schôdzu oboch komôr parlamentu na voľbu hlavy štátu zvoláva.

„Povestné ideme ďalej platí,“ reagoval na neúspešnú prvú voľbu Václav Klaus. Odhodlaný ďalej bojovať o prezidentský úrad je aj Jan Švejnar. „Zúčastním sa ďalšej voľby,“ konštatoval.

Tretie kolo prvej prezidentskej voľby dnes prebiehalo v mimoriadne napätej a dusnej atmosfére vzájomného obviňovania sa ČSSD a ODS z nátlaku na voliteľov. S vlastnou interpretáciou atmosféry prišiel premiér a predseda ODS Mirek Topolánek, ktorý vyhlásil, že spravodajstvo verejno-právnej Českej televízie (ČT) z prezidentskej voľby bolo nekorektné a že je „zdesený komentovaním“.

ČT vysielala dvojdňový volebný maratón v priamom prenose a pred mikrofónmi na Pražskom hrade a v televíznom štúdiu vyspovedala desiatky voliteľov a viacero politológov, analytikov a komentátorov. Výhrady k objektivite spravodajstva od žiadnej inej politickej strany nezazneli.


Voľba prezidenta bola v sobotu prerušená do 13.45 hodiny. Predsedajúci Miloslav Vlček sa ujal slova približne o 13.48 hod. a zahájil prerušenú schôdzu. Dvaja voliči sú v nemocnici. Ide o senátora Karla Bartáka z KDU-ČSL a poslanca ČSSD Evžena Snítilého. Jeden volič je naviac neprítomný - senátor KDU-ČSL Josef Kalbáč. Podľa hovorcu KDU-ČSL odišiel senátor domov, pretože sa mu prišlo nevoľno. ČSSD a ODS sa navzájom obviňujú z nátlaku na voličov.

Po ukončení hlasovania v treťom kole pedsedajúci Vlček prerušil schôdzu do 14.35 hod.


V kuloároch zavládla "anarchia"

Senátori a poslanci už nerešpektujú zákaz fajčenia a cigarety sú vidieť na každom kroku. Pamätníci predchádzajúcich volieb si nepamätujú tak napätú atmosféru.


Zmizol senátor Kalbáč

Stále sa špekuluje o vypárovaní chorého poslanca Snítilého. Podľa redaktora Blesku Davida Hluštíka zmizol senátor Josef Kalbáč. Nikto sa mu nemôže dovolať. Podľa informácií Blesku mal hlasovať za Klausa.


Snítilý z ČSSD je v nemocnici, ČSSD žiada ODS o vypárovanie

Podľa najnovších informácií poslanec ČSSD Evžen Snítilý musel kvôli zhoršeniu zdravotného stavu opustiť dnešnú schôdzu parlamentu voľby prezidenta a bol hospitalizovaný. Sociálni demokrati preto požiadali ODS, aby Snítilého vypárovali, teda aby vyvážili jeho neúčasť absenciou svojho zákonodárcu. Práve o Snítilom sa hovorilo ako o poslancovi ČSSD, ktorý v piatok nepodporil Jana Švejnara.


Pri voľbe chýba senátor Barták. Bol prevezený do nemocnice

Overovateľ výsledkov - senátor Karel Barták z KDU-ČSL, ktorý deklaroval, že bude voliť Václava Klausa, nie je prítomný na hlasovaní. So srdečnou príhodou bol prevezený do nemocnice. Za nového overovateľa bol zvolený ľudový senátor Rostislav Slavotínek.


Sociálna demokracia obvinila vládnu ODS, že stav poslanca ČSSD sa zhoršil po rozhovore s ministrom vnútra a poslancom ODS Ivanom Langerom a poslankyňou ODS Zdenkou Horníkovou. Ich rozhovor zaznamenali poslanci ČSSD a zachytili aj útržky rozhovoru, ktoré by mohli nasvedčovať, že poslanec Snítilý emisárom ODS niečo sľubuje. ODS obvinenia kategoricky odmietla a z nátlaku na poslanca Evžena Snítilého obvinila ČSSD.

O „brutálnom nátlaku“ na nezávislú senátorku Janu Jurenčákovú dnes v kuloároch prehovoril nezávislý senátor Martin Mejstřík. Z nátlaku podozrieva ODS, pretože Jurenčáková nedávno prehodnotila svoje rozhodnutie o podpore Václava Klausa. Senátorka Jurenčáková neskôr potvrdila, že po polnoci dostala nepríjemnú anonymnú SMS-správu, ktorej pisateľ jej oznámil, aby „zdochla“ a „hanbila sa“. To preto, že pri hlasovaní podporila Klausa. Jurenčáková však uviedla, že žiaden nátlak na ňu nikto nevyvíjal a že bude podporovať kandidáta Václava Klausa.


Podľa oficiálnych výsledkov dostal Václav Klaus v 2. kole celkovo 142 hlasov, jeho súper Jan Švejnar 135 hlasov. Vlček tak potvrdil správnosť piatkových neoficiálnych výsledkov, ktorých pravdivosť niektorí zákonodárci spochybňovali. Oficiálne ale nikto proti výsledkom nepodal žiadnu námietku.

Oficiálne výsledky druhého kola prvej voľby: V Poslaneckej snemovni získal Klaus 94 hlasov, proti nemu bolo 99 poslancov. V Senáte bol pomer 48:22. U Jana Švejnara sú výsledky 104:84 v Snemovni, v Senáte 31:36. V druhom kole prvej voľby teda nebol zvolený nikto, obaja kandidáti postúpili do 3. kola.


Klaus tesne zvíťazil v prvom kole, keď ho podporilo 92 poslancov dolnej snemovne a 47 senátorov, Švejnar získal 106 hlasov v snemovni a 32 v senáte.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu