Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Vysoké teploty potrápia Slovensko aj dnes! Časť krajiny zasiahnu silné búrky, meteorológovia rozšírili výstrahy

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Časť územia Slovenska môžu počas nedele potrápiť búrky či vysoké teploty. Avizované sú výstrahy prvého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

archívne video

Búrky priniesli krúpy na severe Slovenska (Zdroj: Tip čitateľa)

Búrky sa môžu vyskytnúť v okresoch Ilava, Považská Bystrica, Púchov, Bytča, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Čadca a Žilina. Vydanie výstrah je predbežne avizované od 13.00 h do polnoci. V prípade okresu Kysucké Nové Mesto platí výstraha od nedeľného rána do 18.00 h.

Vysoké teploty potrápia Slovensko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

Podľa SHMÚ môžu búrky v týchto oblastiach sprevádzať nárazy vetra do 85 kilometrov za hodinu, krúpy a prudký lejak s intenzitou zrážok do 30 milimetrov v priebehu 30 minút.

Vysoké teploty potrápia Slovensko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

Vysoké teploty do 33 stupňov Celzia sa môžu vyskytnúť na väčšine územia Košického kraja, s výnimkou okresov Spišská Nová Ves, Rožňava a Gelnica. Tiež v okresoch Humenné a Vranov nad Topľou. Výstraha by mala platiť v nedeľu od 14.00 h do 18.00 h. "Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," upozorňujú meteorológovia.

SHMÚ rozšíril výstrahy

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) rozšíril prvostupňové výstrahy pred možnými búrkami na ďalšie okresy, prevažne západného a severozápadného Slovenska. Na juhovýchode krajiny zas môžu teploty vzduchu atakovať v nedeľu popoludní až 33 stupňov Celzia. Meteorológovia o tom informovali na svojom webe.

Vysoké teploty potrápia Slovensko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

Výstrahy pred búrkami by mali podľa SHMÚ začať platiť v nedeľu o 14.00 h. Týkajú sa celého Bratislavského, Trnavského, Trenčianskeho kraja i väčšiny územia Žilinského kraja, s výnimkou okresov Liptovský Mikuláš, Ružomberok a Turčianske Teplice. Tiež okresov Nitra, Topoľčany a Šaľa.

Viac o téme: PočasieBúrkySHMÚVysoké teploty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu