Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

Pellegrini reaguje na Dolinkovej KONIEC: Prvé slová! Ministerku prijme, TAKTO bude postupovať

Zuzana Dolinková a Peter Pellegrini
Zuzana Dolinková a Peter Pellegrini (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

BRATISLAVA - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) podáva demisiu. Podľa jej slov nemá podporu zo strany premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a vlády SR. K situácii v zdravotníctve sa vyjadril aj prezident SR Peter Pellegrini s tým, že je pripravený ministerku prijať a hovoriť s ňou o dôvode podať demisiu.

Vyjadrenie Kancelárie prezidenta SR k situácii v zdravotníctve (Zdroj: Kancelária prezidenta SR)

Ako informoval odbor komunikácie Kancelárie prezidenta SR, Pellegrini je pripravený prijať v najbližších dňoch ministerku zdravotníctva Dolinkovú a hovoriť s ňou otvorene o dôvodoch jej avizovanej demisie. Zároveň sa prezident už na budúci týždeň stretne aj so zástupcami lekárov, sestier a záchranárov, aby sa priamo oboznámil s ich požiadavkami a ich pohľadom na situáciu v slovenskom zdravotníctve. Po týchto stretnutiach bude informovať o svojom ďalšom postupe.


"Zdravotníctvo je jedným z kľúčových sektorov z pohľadu kvality života ľudí, ktorú sa súčasná vláda zaviazala vo svojom programovom vyhlásení zvyšovať. Rozumiem akútnej potrebe konsolidácie verejných financií ako nevyhnutnej dani za hospodárenie predchádzajúcich vlád. Na druhej strane som však presvedčený, že zo štruktúry všeobecných ozdravných opatrení by sa mali črtať zásadné priority vlády. Avizovaná demisia ministerky zdravotníctva a jej oznámené dôvody zatiaľ napovedajú, že zdravotníctvo takouto prioritou nie je," uviedol Pellegrini.

Dolinková doručí demisiu prezidentovi počas najbližších dní. Podľa jej slov necíti podporu zo strany vlády SR pre presadzovanie svojich cieľov a opatrení na zlepšenie zdravotníctva. Kritizovala okrem iného aj schválenie konsolidačných opatrení v parlamente. Namietala tiež postoj splnomocnenca vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Petra Kotlára. Vyčítala mu šírenie mnohých dezinformácií.

Viac o téme: DemisiaPeter PellegriniPrezident SRZuzana Dolinková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu