Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Obyvateľov idylickej dedinky terorizujú jelene: Obkľúčili autá, ničia záhrady! Domáci sa obávajú aj inej hrozby

(Zdroj: Getty Images)

SUTHERLAND – Jelene sú ikonickou črtou Škótskej vysočiny a obľúbenou atrakciou najmä pre turistov. Domáci však obviňujú turistov z invázie jeleňov, ktoré terorizujú obyvateľov dediny Sutherland. Ako dokazujú zábery, ulice sú plné zvierat, ktoré obklopujú dokonca aj autá.

Na sociálne siete sa dostal záber skupiny poltucta jeleňov, ktorí obklopujú autá v dedine Sutherland. Podľa domácich za to môžu turisti, ktorí sa o jelene starajú ako o domácich miláčikov, čím ich lákajú do ľudských obydlí, informuje denník Daily Mail. V júni museli utratiť vysokohorského jeleňa, známeho ako jeleň Callum, kvôli obavám o jeho zdravie. Zostal totiž odkázaný na jedlo, ktoré mu dávali turisti. Jeleň bol návštevníkom na parkovisku Beinn Eighe v meste Torridon dobre známy. Často ho kŕmili nesprávnou stravou, čo spôsobilo, že prišiel o zuby a nemohol hľadať potravu.

V roku 2020 boli turisti varovaní, aby nedávali jeleňov whisky po tvrdeniach, že zvieratá sa opili. Miestny člen rady Škótskej vysočiny Hugh Morrison povedal: „Ide o dlhodobý problém, ktorý je z veľkej časti spôsobený turistami, ktorí kŕmia zvieratá. Pre jelene je to ľahko dostupná možnosť a povzbudzuje ich to, aby prichádzali do dediny, ale potom, čo turisti odídu, musia škody odstrániť miestni obyvatelia. Apeloval by som na návštevníkov, aby viac premýšľali o dôsledkoch svojho konania. Nemôžete sa k nim správať ako k domácim miláčikom – sú to divoké zvieratá.“

V minulosti zvieratá údajne poškodzovali autá a záhrady, pričom podľa vtedajších správ boli čoraz agresívnejšie. Mnohí obyvatelia tvrdia, že sa im prítomnosť jeleňov v ich obydlí nepáči aj kvôli riziku lymskej boreliózy, ktorá zvieratá prenášajú.

Viac o téme: ZvieratáTuristiJeleneŠkótska vysočina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu