Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

V Budapešti protestovali za nezávislosť médií tisíce ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Justin Spike)

BUDAPEŠŤ - Tisíce demonštrantov s maďarskými vlajkami sa v sobotu zhromaždili pred sídlom štátnej mediálnej spoločnosti MTVA v Budapešti a vyzývali na ukončenie podľa ich slov propagandistickej mašinérie vlády premiéra Viktora Orbána v médiách. Od vlády požadovali nezávislé verejnoprávne médiá, informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

Od návratu Viktora Orbána k moci v roku 2010 mnohé nezávislé médiá v Maďarsku buď zanikli, alebo sa zmenili na provládne kanály, zatiaľ čo verejnoprávne médiá boli nútené podriadiť sa vládnucej strane Fidesz, píše AFP.

Orbánova hlásna trúba

Práve MTVA je podľa agentúry dlho označovaná za Orbánovu hlásnu trúbu, ktorá len zriedkavo uverejňuje kritické správy o jeho vláde a kriticky informuje o tých, ktorých vníma ako jej oponentov. Vláda však popiera, že by obmedzovala slobodu a nezávislosť médií.

Sobotňajší protest zorganizovala strana TISZA opozičného lídra Pétera Magyara, ktorý sa stal ostrým kritikom Orbána a vyzval verejnoprávne médiá, aby poskytovali vyváženejšie spravodajstvo. V máji štátna televízia usporiadala prvú predvolebnú diskusiu od roku 2006 po tom, ako Magyar pohrozil, že bude v jej sídle organizovať nepretržité demonštrácie.

Počas posledných parlamentných volieb v roku 2022, ktoré priniesli drvivé víťazstvo Fideszu, zistili medzinárodní pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) neobjektívne spravodajstvo v prospech vládnej strany. Podľa nich to obmedzovalo schopnosť maďarských voličov rozhodnúť sa na základe dostupných informácií z médií.

Viac o téme: ProtestSlobodaMaďarskoBudapešťVerejnoprávne média
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu