Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Masívne propalestínske protesty v Európe: Tisíce ľudí v uliciach Londýna, Berlína a Ríma

Ľudia sa zhromažďujú počas protestu na vyjadrenie solidarity s Palestínčanmi v Gaze na pro-palestínskom zhromaždení v Berlíne. Zobraziť galériu (2)
Ľudia sa zhromažďujú počas protestu na vyjadrenie solidarity s Palestínčanmi v Gaze na pro-palestínskom zhromaždení v Berlíne. (Zdroj: TASR/AP/Joerg Carstensen/dpa)

PARÍŽ/RÍM – Tisíce demonštrantov sa v sobotu vydali do ulíc viacerých veľkých miest po celom svete, aby pred blížiacim sa prvým výročím začiatku vojny v Pásme Gazy žiadali ukončenie konfliktu. Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

Približne 40.000 propalestínskych demonštrantov pochodovalo centrom Londýna. Atmosféra bola napätá, keď prechádzali okolo protidemonštrantov s izraelskými vlajkami. Polícia informovala o potýčkach a zadržaní 15 osôb.

V Berlíne podporovatelia Izraela protestovali proti rastúcemu antisemitizmu, pričom došlo k zrážkam medzi policajtmi a propalestínskymi protestujúcimi. V Hamburgu prebehli podobné akcie podľa polície bez incidentu.

Ľudia sa zhromažďujú počas pro-izraelskej demonštrácie pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne.
Zobraziť galériu (2)
Ľudia sa zhromažďujú počas pro-izraelskej demonštrácie pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne.  (Zdroj: TASR/AP/Joerg Carstensen/dpa)

V Ríme sa zišlo okolo 6000 protestujúcich s palestínskymi a libanonskými vlajkami napriek zákazu akcie, ktorú miestne úrady odmietli povoliť z bezpečnostných dôvodov. Zastavenie konfliktu žiadalo aj niekoľko tisíc ľudí, ktorí pokojne demonštrovali na Námestí republiky v Paríži.

Vo filipínskej Manile sa aktivisti dostali do potýčky s poriadkovou políciou, ktorá im zabránila protestovať pred veľvyslanectvom USA proti dodávkam zbraní Izraelu. Demonštrácie pri príležitosti výročia sa budú konať neskôr aj v Spojených štátoch alebo Čile. Počas víkendu sú plánované aj viaceré demonštrácie na podporu Izraela.

Vojnu v Pásme Gazy spustil útok palestínskej militantnej skupiny Hamas na južný Izrael zo 7. októbra 2023. Ozbrojenci vtedy zabili 1200 ľudí a asi 250 osôb odvliekli ako rukojemníkov. Pri následnej izraelskej ofenzíve v Gaze zahynulo takmer 42.000 Palestínčanov, vyplýva z údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva kontrolovaného Hamasom.

Viac o téme: VýročieVojnaProtestyDemonštrácieIzraelGazaPalestínčania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu