Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

MIMORIADNE Ministerka zdravotníctva Dolinková podáva demisiu

Zuzana Dolinková Aktualizované Zobraziť galériu (2)
Zuzana Dolinková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) odstupuje z funkcie. Informovala o tom v piatok počas tlačovej konferencie. Podľa jej slov necíti podporu zo strany vlády SR pre presadzovanie svojich cieľov a opatrení na zlepšenie zdravotníctva. Kritizovala okrem iného aj schválenie konsolidačných opatrení v parlamente.

Ministerka Dolinková v najbližších dňoch odovzdá prezidentovi Petrovi Pellegrinimu demisiu a bude ho "detailne informovať" o svojich postojoch. Uviedla, že si váži prácu všetkých lekárov, zdravotných sestier či záchranárov a vníma rozpory, ktoré sú medzi ich požiadavkami, čo sa týka dodržiavania platného memoranda medzi vládou SR a Lekárskym odborovým združením a potrebou ozdraviť verejné financie. 

"Pri súčasnom nastavení konsolidácii neviem garantovať, že zdravotníctvo pôjde správnym smerom. Teda takým smerom, ktorý sme si vytýčili v programovom vyhlásení vlády. Považujem konsolidáciu verejných financií za neprijateľnú a neakceptovateľnú pre slovenské zdravotníctvo," vyhlásila s tým, že necíti politickú podporu zo strany vlády ani premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Zuzana Dolinková a Robert Fico
Zobraziť galériu (2)
Zuzana Dolinková a Robert Fico  (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Konsolidácia sa podľa jej slov nemala dotknúť rezortu zdravotníctva. Dolinková tvrdí, že opakovane upozorňovala, že v prípade schválenia návrhu hrozia výpovede zdravotníkov. "Deklarovala som to na našich spoločných stretnutiach strany Hlas-SD, hovorila som aj s ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD) o tom, že v prípade, že sa siahne na zdravotníctvo, tak môže byť ohrozená zdravotná starostlivosť," skonštatovala.

Podľa jej slov neodchádza kvôli žiadnej kauze

Podľa jej slov neodchádza kvôli žiadnej kauze ale kvôli svojmu osobnému presvedčeniu. "Fakt, že nedošlo z mojej strany k žiadnemu odbornému, profesijnému ani manažérskemu zlyhaniu, svedčí aj to, že s opozičným návrhom na moje odvolanie, ktorý bol vo štvrtok (3. 10.) presunutý na ďalšiu októbrovú schôdzu rokovania Národnej rady SR, vláda vyslovila nesúhlas a považuje ho za nedôvodný a neopodstatnený," upozornila. 

Vníma, že zdravotníctvo nepatrí medzi priority vlády a kolície a preto nevie garantovať, že bude naplnené Programové vyhlásenie vlády SR, ku ktorému sa zaviazali. "Bez silnej podpory vlády a koalície, bez podpory premiéra a ministra financií, žiaľ, nedokážete meniť veci v takom rezorte, akým zdravotníctvo je," vyhlásila s tým, že žiadny minister nemôže byť bez ich podpory úspešný.

Skritizovala postoj splnomocnenca Kotlára

Poukázala aj na pôsobenie a výroky splnomocnenca vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Petra Kotlára. Pýta sa, ako má minister "upratovať" celý desaťročia neriešený rezort zdravotníctva a zároveň riešiť, "či tu je alebo nie je pandémia, či vakcíny menia naše DNA alebo nie, či sme čipovaní". Označila jeho výroky za dezinformačné, neoverené a zavádzajúce. "S nevedeckými faktami sa bojovať nedá, aj keď to chcete," povedala. Mrzí ju, že jeho slová nachádzajú na úrovni vládnej koalície podporu.

Ministerka tvrdí, že v rezorte zdravotníctva sa snažila viacero vecí zlepšiť. "Malými dielikmi, malými krokmi, robíme všetko pre to, aby sme zlepšovali slovenské zdravotníctvo," uviedla. Myslí si, že počas jej mandátu sa podarilo zefektívnenie schvaľovania nových liekov, navýšiť počet študentov medicíny aj otvorenie nových ambulancií z financií z plánu obnovy aj dohnať omeškania pri viacerých projektoch z plánu obnovy.

Viac o téme: Zuzana Dolinková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu