Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Taraba dá po útoku medveďa pri Hybe preveriť konanie Štátnej ochrany prírody za uplynulé mesiace

Tomáš Taraba
Tomáš Taraba (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA/HYBE - Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) dá po sobotňajšom tragickom strete medveďa s mužom v katastri obce Hybe (okres Liptovský Mikuláš) preveriť konanie Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR za uplynulé mesiace. Chce zistiť, či neprišlo k nejakému podceneniu situácie na lokálnej úrovni. Uviedol to v sobotu na sociálnej sieti. Avizoval, že v prípade, ak sa by podcenenie situácie potvrdilo, vyvodí aj personálne dôsledky.

"Legislatívne zmeny prijaté v parlamente dávajú už niekoľko mesiacov všetkým kompetentným úradom dostatočné právomoci konať pri premnožených medveďoch," uviedol Taraba.

archívne video

Remišová a Šipoš o situácii s Veronika Remišová a Michal Šipoš o situácii s medveďmi (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Liptovský Mikuláš zrušil mimoriadnu situáciu v júli

Tento rok podľa neho prišlo na základe nových pravidiel k odstreleniu už 71 medveďov, kým priemer za uplynulé roky nebol ani desať kusov. "Predpokladom pre zrýchlené a zjednodušené odstrely je vyhlásenie mimoriadnej situácie v okresoch, ktoré sú poznačené zvýšeným výskytom medveďov a vyhlasujú si ich okresné úrady," pripomenul s tým, že okres Liptovský Mikuláš zrušil mimoriadnu situáciu v júli a verí, že ministerstvo vnútra preverí, prečo sa rozhodli kompetentní tak konať.

 

Legislatívne zmeny prijaté v parlamente dávajú už niekoľko mesiacov všetkým kompetentným úradom dostatočné právomoci...

Posted by Tomáš Taraba • SNS - ŽIVOT NS on Saturday, October 5, 2024

"Zároveň platí a bude platiť, že pri návšteve lesa vo vybraných lokalitách je potrebné postupovať obozretne najmä v lokalitách prirodzeného výskytu zvierat. Žiaľ, dnes sa práve takýto výlet stal tragickým," dodal Taraba.

Stret s medveďom neprežil v sobotu dopoludnia muž v katastri obce v lesnom poraste v ťažko dostupnom teréne. Muž bol na hubách ešte s ďalšou osobou. Medveď mu pri útoku zasiahol jednu z hlavných tepien dolnej končatiny, následkom čoho u neho došlo k masívnemu krvácaniu a zastaveniu obehu. Incident preveruje Zásahový tím pre medveďa hnedého ŠOP SR.

Viac o téme: Medveďútok HybeTomáš TarabaŠOP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu