Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Novú daň vôbec nemusíte platiť: Odborník radí, ako sa jej dá ľahko vyhnúť! Stačí na to malý trik

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Konsolidačné opatrenia priniesli niekoľko noviniek, ktoré ľudí nepotešili. Je medzi nimi aj zavedenie novej formy dane, takzvanej dane z finančných transakcií. Odborník však poradil jednoduchý spôsob, ako sa dá jej platenie obísť. Nejde pritom o nič nezákonné.

archívne video

Na knihy, ale aj elektronické a audioknihy znížime DPH na 5 %, uviedol minister Kamenický (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Daň z transakcií je poplatok navyše za platbu či prevod peňazí z účtu. Pôvodným zámerom ministerstva financií bolo, aby sadzba dane z transakcií bola na úrovni 0,35 percenta, maximálne však vo výške 30 eur za transakciu. Výber hotovosti mal podliehať dani vo výške 0,7 percenta. Po stredajšom rokovaní vlády však prišlo k zmenám. "Daň z finančných transakcií meníme na 0,40 percenta. Maximálne sme mali doteraz 30 eur, teraz to meníme na maximálnu výšku 40 eur. Výbery hotovosti, ktoré boli doteraz stanovené na úrovni 0,7 percenta budú stanovené na 0,8 percenta,“ uviedol minister financií Ladislav Kamenický. Dotknúť sa má najmä firiem a živnostníkov. "Zámerom legislatívnej úpravy je zaťažiť debetné transakcie na účtoch právnických osôb, organizačných zložiek a fyzických osôb - podnikateľov, a to zavedením dane z finančných transakcií. Daň sa platí najmä z úhrad faktúr, z úhrad energií, zo splátok úverov," argumentuje ministerstvo.

 

Ako ušetriť na dani z finančných transakcií? Jedno z riešení, ktoré sa ponúka, je neplatiť: ... prevodom z účtu na...

Posted by Daňové a odvodové tipy Jozefa Mihála on Sunday, September 29, 2024

Odborník na sociálnu politiku Jozef Mihál však na sociálnej sieti upozornil na to, že plateniu dane sa dá vyhnúť. Riešením je neplatiť prevodom na účet a ani hotovosťou, ale čo najviac využívať možnosť platby platobnými kartami. „Pri platbe kartou sa daň z finančných transakcií neplatí, bez ohľadu na výšku vašej platby a bez ohľadu na počet platieb kartou. Má to fungovať tak, že za používanie platobnej karty zaplatíte jednorazovú paušálnu daň 2 eurá ročne - za jednu kartu, bez ohľadu na počet platieb a výšku platieb,“ uviedol.

Daň z finančných transakcií by mala zabezpečiť pre rozpočet okolo 700 miliónov eur. Pôvodne mali novinky platiť už od 1. januára, no rezort financií sa nakoniec rozhodol zámer odložiť a nová daň má platiť až od 1. apríla budúceho roka. Konsolidačný balíček je momentálne v parlamente, kde ho musia schváliť poslanci. Je však otázne, kedy sa tak pre napäté vzťahy v koalícii stane. Strana Hlas-SD už totiž pohrozila, že ak nebudú splnené jej podmienky, balíček nepodporia. Podporiť sa ho nechystá ani žiadna z opozičných strán.  

Viac o téme: Jozef MihálKonsolidačné opatreniaDaň z finančných transakcií
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu