Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Biden telefonicky zagratuloval mexickej prezidentke: Nová éra partnerstva

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden v piatok telefonicky zablahoželal Claudii Sheinbaumovej k jej nástupu do funkcie mexickej prezidentky, informuje o tom agentúra AFP.

Hlavy štátov si v rozhovore potvrdili vzájomné silné väzby medzi krajinami a zdôraznili svoj záväzok pokračovať v pevnom partnerstve založenom na spolupráci, ktoré prispeje k prosperite a bezpečnosti v oboch krajinách, uviedol Biely dom v sobotnom vyhlásení.

archívne video

Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Poďakoval tiež za srdečné privítanie Jill

Biden tiež poďakoval prvej žene na poste prezidenta v Mexiku za "srdečné privítanie" jeho manželky Jill Bidenovej na inaugurácii začiatkom tohto týždňa. Prvá dáma USA bola medzi tými, ktorí sa v utorok prizerali, ako bývalá starostka hlavného mesta Mexika zložila slávnostnú prísahu.

Sheinbaumová v júnových prezidentských voľbách zvíťazila so ziskom 59,75 percenta hlasov, zatiaľ čo jej opozičná kandidátka Xóchitl Gálvezová skončila na druhom mieste so ziskom 27,45 percenta hlasov. V prezidentskej funkcii nahradila svojho blízkeho spojenca Andrésa Manuela Lópeza Obradora. Nová prezidentka sľubuje, že zachová rozšírenú sieť sociálneho zabezpečenia a ďalšie opatrenia, ktoré zaviedol jej predchodca.

Claudia Sheinbaumová
Zobraziť galériu (2)
Claudia Sheinbaumová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Eduardo Verdugo)

Mexiko, najľudnatejšia španielsky hovoriaca krajina na svete, je domovom 129 miliónov ľudí a od získania nezávislosti malo 65 mužských prezidentov. Niektoré nedávne štúdie ukazujú, že násilie páchané na ženách v Mexiku v posledných rokoch prudko vzrástlo, píše AFP.

Viac o téme: GratuláciaUSAMexikoJoe BidenClaudia Sheinbaumová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu