Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

ONLINE Apokalypsa na Slovensku! VIDEO Búrka brala všetko, čo jej vošlo do cesty: Obec vyhlásila mimoriadnu situáciu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: FB)

BREZNO – Slovenskom sa v pondelok večer prehnala silná smršť, ktorá v Brezne a okolí lámala stromy, ničila strechy a rozbíjala okná na domoch. Ako uviedol primátor Brezna Tomáš Abel na sociálnej sieti, stačilo 15 minút a padali krúpy, aké si nepamätá. Banskobystrická regionálna správa ciest (BBRSC) v tejto súvislosti upozorňuje, že priechod Zadné Halny - Mýto pod Ďumbierom bude do utorka (9. 7.) uzavretý. Obec Mníšek nad Hnilcom v okrese Gelnica po búrke vyhlásila mimoriadnu situáciu.

Aktualizované 13:50 Vlaková doprava v úseku Mníšek nad Hnilcom - Švedlár v okrese Gelnica je naďalej prerušená. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) predpokladajú jej spustenie v utorok o 15.00 h. Povedala hovorkyňa ŽSR Vladimíra Bahýlová. K podmytiu a zaplaveniu trate došlo v pondelok (8. 7.) popoludní pre silnú búrku.

"Z dôvodu obmedzení na trati vplyvom počasia a pre čo možno najkomfortnejšie cestovanie Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zabezpečila pre cestujúcich náhradnú autobusovú dopravu v úseku Mníšek nad Hnilcom - Nálepkovo. Autobusmi sú nahrádzané prevažne osobné vlaky linky Margecany - Nálepkovo a zrýchlené vlaky linky Banská Bystrica - Margecany," uviedla ZSSK s tým, že obnovu vlakovej dopravy v tomto úseku a opravu trate nateraz nevie odhadnúť.

ŽSR spresnili, že v úseku čistia a odstraňujú nánosy. "Predpokladané spustenie dopravy by malo byť dnes o 15.00 h a vlaky by mali úsekom prechádzať rýchlosťou 30 km/h," povedala Bahylová. Na hodinu bola v utorok dopoludnia prerušená aj osobná doprava v úseku Margecany - Krompachy. Dôvodom bol spadnutý strom na trati.

Aktualizované 12:22 Hasiči v Banskobystrickom kraji zasahovali v súvislosti s počasím od pondelka (8. 7.) 6.00 h do utorka rána celkovo 13-krát. Najviac výjazdov, deväť, mali príslušníci Okresného riaditeľstva (OR) Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Brezne, z hasičských staníc Brezno a Závadka nad Hronom. Informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva HaZZ v Banskej Bystrici Júlia Zeleňáková s tým, že nedošlo k žiadnemu zraneniu osôb.

Hasiči sa po silnej smršti, ktorá sa prehnala Horehroním v pondelok večer, nezastavili. Odstraňovali popadané a naklonené stromy z cestných komunikácií, odčerpávali vodu zo zaplavených domov a pivníc, odstraňovali spadnuté stromy zo striech rodinných domov a prekrývali poškodené strechy. Celkovo ich zasahovalo 18 so siedmimi kusmi techniky. Príslušníci OR HaZZ Banská Bystrica mali štyri výjazdy.

"Dvanásťkrát zasahovali aj členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí Brezno, Valaská, Bystrá a Čierny Balog, ktorí poskytovali technickú pomoc pri odstraňovaní spadnutých stromov a čerpaní vody z miestnej komunikácie a rodinných domov," doplnila Zeleňáková. Celkovo ich bolo 19 s piatimi kusmi hasičskej techniky. Silná smršť v Brezne a okolí lámala stromy, ničila strechy a rozbíjala okná na domoch. Podľa primátora Brezna Tomáša Abela stačilo 15 minút a padali krúpy, aké si nepamätá. Mesto aktuálne monitoruje škody a pomáha občanom s ich odstraňovaním.

Zároveň pripomenuli, že pondelňajšia ničivá smršť sa prehnala na deň presne ako veľká veterná smršť v Osrblí 8. júla 1996. Zničila vtedy veľkú časť lesa na Horehroní, takmer jeden a pol milióna kubických metrov polámaného kalamitného dreva ostalo ležať na zemi. Silná búrka vážne poškodila aj Útulok Tuláčik v Brezne, ktorý zostal pod vodou. "V priebehu pár minút sme prišli o všetko naše úsilie. Všetky autá sú rozbité, výbehy zatopené, rovnako aj do vnútorných priestorov tečie voda. Strecha a všetky nové plachty sú zničené," opísali záchrancovia opustených a týraných psov. Od večera odstraňujú škody a ľudí prosia, aby im pomohli čo i len jediným eurom.

Aktualizované 9:43 Búrka vyčíňala aj na Gemeri. Voda tam tiekla prúdom a brala všetko, čo jej vošlo do cesty.

Aktualizované 9:39 Obec Mníšek nad Hnilcom v okrese Gelnica po pondelkovej (8. 7.) búrke vyhlásila mimoriadnu situáciu. Uviedol to starosta Ľudovít Kujnisch s tým, že pracujú na odstránení škôd, ktoré búrka spôsobila. 

 

Dňa 8.7.2024 o 15:22 nám bolo KOS HaZZ z Košíc ohlásených viacero udalosti spojených so silnou búrkou ktorá sa prehnala...

Posted by DHZ obce Mníšek nad Hnilcom on Monday, July 8, 2024

"Mestská polícia už monitoruje škody po búrke. Naši dobrovoľní aj štátni hasiči a Technické služby Brezno odstránia polámané stromy a časť škôd. Porozbíjalo viaceré okná na domoch, tiež dve okná na mestskom úrade, sú poškodené mnohé autá. Pomáhame so strechami domov, avšak techniku máme obmedzenú, aj čo sa týka plachiet na zakrývanie striech," priblížil Abel. 

 

Stačilo 15 minút Mestská polícia už monitoruje škody po búrke Naši dobrovoľní aj štátní hasiči a technické služby...

Posted by Tomáš Abel - primátor Brezno on Monday, July 8, 2024

archívne video

Búrka v centre Bratislavy (Zdroj: Tip čitateľa)

BBRSC vyzvala na sociálnej sieti obyvateľov, aby jej nahlásili mimoriadne situácie na komunikáciách I., II. a III. triedy, na ktorých krajskí cestári vykonávajú údržbu. "Sme v kontakte s primátorom Brezna a sme pripravení pomôcť aj v meste, ak bude treba. Aktuálne naši zamestnanci monitorujú zverené komunikácie," uviedla BBRSC.

 

Prosím, ak viete o nejakých napr. starších obyvateľoch v Brezne, ktorí si nevedia pomôcť napr s rozbitou strechou a jej...

Posted by Tomáš Abel - primátor Brezno on Monday, July 8, 2024

Evanjelická cirkev augsburského vyznania (ECAV) Brezno informovala, že silná prietrž mračien zanechala spúšť aj na ich fare. "Na fare krúpy rozbili väčšinu okien na troch svetlíkoch, tri okná na kostole a jeden okenný rám. Voda zničila omietky na schodisku na fare. Zničené sú tiež stromy a komplet celá úroda ovocia a zeleniny," priblížila na sociálnej sieti.

 

❗Pred malou chvíľou sa cez Brezno prehnala silná búrka ktorá páchala aj materiálne škody. Veríme, že ste všetci v poriadku❗ 📷 Vladimír Vais, Eva Daxnerová, Ben🖤

Posted by Severe Weather Slovakia o.z. on Monday, July 8, 2024

Silný dážď zasiahol aj ďalšie oblasti

Bičujúci dážď zasiahol aj ďalšie kraje. Príslušníci Hasičského a záchranného zboru a členovia dobrovoľných hasičských zborov miest a obcí zasahovali v súvislosti s počasím až 44-krát. Búrky najviac zasiahli územie Banskobystrického, Žilinského a Košického kraja. Najhoršia situácia však bola v Banskobystrickom kraji. "Búrková činnosť si vyžiadala celkom 25 výjazdov, pri ktorých zasahovalo 18 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru so 7- mimi kusmi hasičskej techniky a 19 členov Dobrovoľného hasičského zboru s 5- timi kusmi hasičskej techniky," poznali hasiči na sociálnej sieti.

ONLINE Apokalypsa na Slovensku!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

V Žilinskom samosprávnom kraji zasahovali 11-krát. Celkovo zasahovalo 15-príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a 15 členov Dobrovoľného hasičského zboru obcí. Bolo nasadených 10 kusov hasičskej techniky. "V Košickom kraji bolo potrebných 8 výjazdov, pri ktorých zasahovalo 44 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a členov Dobrovoľného hasičského zboru obcí a bolo nasadených 13 kusov hasičskej techniky," dodali hasiči. Ich pomoc bola potrebná najmä pri odstraňovaní popadaných a naklonených stromov z cestných komunikácií, zabezpečovaní budov po poškodení striech a odčerpávaní vody zo zaplavených domov, pivníc a miestnych komunikácií.

ONLINE Apokalypsa na Slovensku!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

Viac o téme: PočasieBúrkaKrúpyHorehronie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu