Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

VIDEOROZHOVOR Minister Keketi: Na Slovensko chce dotiahnuť viac zahraničných turistov a takúto sumu dá do športu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

BRATISLAVA – Od vzniku nového ministerstva sa podporilo už 17 medzinárodných športových podujatí. Šport a cestovný ruch sú pre neho prioritou. V tomto roku do oboch oblastí získal o 100 miliónov viac. To znamená, že ide o sumu 240 miliónov eur. Ktoré športy plánuje podporovať? A aké zmeny chce urobiť v rozvoji cestovného ruchu? Rozprávali sme sa s ministrom cestovného ruchu a športu Dušanom Keketim (nominat SNS).

Nové ministerstvo vzniklo od prvého februára 2024. Čo sa vám za ten čas podarilo? Okrem praktických veci ako zriadenie ministerstva.

  • To nie je len o zariaďovaní nového ministerstva. Ide o vznik novej inštitúcie. Od začiatku sme urobili veľa úkonov. Postupne sme sa začali venovať aj problematike, pre ktorú ministerstvo vzniklo. Máme pripravené návrhy zákonov v oblasti cestovného ruchu a aj športu. Ide naozaj o veľmi veľa úprav. Tie vychádzajú aj z minulosti z pripomienok zväzov a sektorov zúčastnených strán v športe a v cestovnom ruchu. Toto všetko máme pripravené na leto.

V športe máte už prvé výsledky.

  • Áno. V športe sa podarilo navýšiť národným športovým zväzom prostriedky skoro o dvadsať percent. S ministerstvom financií sme vybojovali, aby sa výťažky z lotériových hier prerozdelili a podporili sme už 17 medzinárodných športových podujatí, ktoré pritiahli alebo pritiahnu veľa fanúšikov.

VIDEOROZHOVOR Minister Keketi: Na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Keď vznikalo nové ministerstvo, bolo na trhu dosť kvalitných ľudí, ktorí chceli ísť pracovať do štátnej správy?

  • Špecifikom štátnej správy sú štátnozamestnanecké pomery, ktoré sa riadia inými princípmi. Gro ľudí, možno až 95 percent, sú takí, ktorí boli len presunutí z iných ministerstiev. Bola to najjednoduchšia forma. Teraz budú prebiehať výberové konania od generálnych riaditeľov sekcií až po podriadené organizácie. Práce na osobnom úrade pri vzniku bolo asi najviac.

Na šport a cestovný ruch má ísť o 100 miliónov eur ročne viac. O akú sumu išlo predtým?

  • Za posledné dva – tri roky sa v športe hýbe suma okolo 100 miliónov eur a v cestovnom ruchu je to suma do 10 miliónov eur. K tomu Slovakia Travel má samostatný rozpočet. Dokopy je to teda okolo 140 miliónov eur. Teraz sa bavíme o plánoch na tento a budúci rok, čo je 100 miliónov eur navyše. Čiže dokopy ide o 240 miliónov eur.

Netajíte sa, že vaším cieľom je naštartovať turizmus, priniesť viac zdrojov do regiónov a využiť potenciál, ktorý Slovensko ponúka. Ako to chcete dosiahnuť? Čo konkrétne urobíte?

  • Celý systém riadenia alebo podpory cestovného ruchu na Slovensku sa riadi zákonom a je rozdelený do oblastných organizácií, teda krajských a okresných organizácií cestovného ruchu. Tieto organizácie sú riadené VUCkami a druhé sú riadené obcami a mestami. Doteraz mali príjem len z poplatku za ubytovanie. Ministerstvo dáva na konkrétne projekty peniaze v objeme 9 milión eur ročne. Máme rozpracované, že budúci rok by sme chceli navýšiť tieto prostriedky asi o 50 percent a zvýšiť počet projektov v regiónoch a tým systematicky podporiť rozvoj cestovného ruchu. Dnes ešte nedisponujeme dátami turistov na jednotlivých atrakciách, nemáme passportizované atrakcie v regiónoch. Chceme aj digitalizáciou prispieť k tomu, aby turista mal okamžitú informáciu o jednotlivom regióne. Kde sa čo nachádza a mohol by atrakciu navštíviť. Zároveň ideme zriadiť Fond na podporu cestovného ruchu, kde chceme podporiť výstavbu atrakcií a infraštruktúru, ktorá prináleží k atrakcii. Môžeme mať atrakciu, ale pokiaľ ju nebudeme mať digitalizovanú, nebude na mape a nebude sa o nej vedieť, nebude sociálne zariadenia a parkovisko, turistov tam nedostaneme.

VIDEOROZHOVOR Minister Keketi: Na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Ktorý región má podľa vás najväčší potenciál a stále nie je využitý?

  • Až 80 percent slovenských regiónov je schopných rozvoja cestovného ruchu. Máme viac, ale aj menej rozvinutejšie regióny. Pracujeme na tom, aby sme systematicky podporili tie, ktoré potrebujú pomôcť a niektoré sú už na limitoch z hľadiska počtu prenocovaní alebo nedostatku infraštruktúry, ako napríklad parkovísk. Zbierame údaje a práve správna rada Fondu na rozvoj cestovného ruchu má vyhodnocovať, ktoré regióny si zaslúžia väčšiu pozornosť. To isté máme aj v športe. Keď máme urobenú dobrú passportizáciu športovej infraštruktúry, tak sa nám nemôže stať, že vzniknú dva futbalové štadióny, či dve plavárne blízko seba. A pri atrakciách je to to isté.

Kedy ste boli naposledy na dovolenke na Slovensku?

  • Pár rokov máme chatu na Táloch. Tam trávime väčšinu času. Je to spojenie cyklo, golfu a v zime je to lyžovanie. Javilo sa nám to ako veľmi ideálne spojenie. V minulosti sme sa na autách vybrali po Slovensku a navštevovali sme hrady a zámky.

Chcete, aby Slováci trávili dovolenky doma? Alebo sa chcete sústrediť na zahraničných turistov?

  • Medzi strategickými cieľmi máme zmenu pomeru v prospech zahraničných turistov. Aktuálne pomer domácich k zahraničným turistom je 60 ku 40 percentám. Chceme to otočiť. Rovnako by sme sa chceli zamerať na skvalitňovanie služieb. Veľa Slovákov vám povie, že naše služby nie sú na tak kvalitnej úrovni ako v zahraničí a preto dovolenky vyhľadávajú viac v cudzine. Sme si vedomí toho, že je to systematicko - strategický problém. Pokiaľ nebudeme mať dostatok vzdelaných čašníkov, alebo iných zamestnancov v cestovnom sektore, nevytvoríme tak kvalitné služby ako v zahraničí. Pre náročného klienta je jednoduchšie ísť do Rakúska, Maďarska a iných lokalít. Ak máme strategické zadanie rozvoj cestovného ruchu, musíme začať od základných a stredných škôl a pripraviť zamestnancov na turizmus. Musíme sa stať krajinou, ktorá dokáže poskytovať služby na úplne inej úrovni ako doteraz.

Neuprednostňujú Slováci dovolenku v zahraničí, lebo ich vyjde v lete lacnejšie?

  • Slovák tradične vyhľadáva v lete dovolenku pri mori. Cestovný ruch potrebujeme posilniť v iných ako letných mesiacoch. U nás je tradične silná zima, v lete chodíme k moru. Tu nebudeme hľadať prienik a možnosti rozvoja. Prispôsobíme sa trendu. Mimo leta sa ho budeme snažiť prilákať atraktívnymi atrakciami.

Poďme k športu. Na akých projektoch pracujete?

  • Máme rozpracované dva zákony. Novelizujeme zákon na podporu športu a rovnako zákon o športe ako takom. Je množstvo kozmetických úprav, ktoré vyplynuli z praxe. Od požiadania o príspevok až po prideľovanie dotácií. Sú veci, ktoré nefungovali a tým pádom sa z praxe odstránia. Sú pripravené podpory pre stredných a malých podnikateľov v oblasti sponzoringu na odpisovanie pri infraštruktúrnych projektoch. Diskutujeme s mestami, aby vedeli zagarantovať zníženie miestnych daní a poplatkov na športovú infraštruktúru. Výrazne navyšujeme fond na podporu športu z 20 miliónov na 60 miliónov eur. Rozdeľujeme použitie prostriedkov vo Fonde na podporu športu, aby to nebola len regionálna infraštruktúra, ale aby bola garantovaná národná infraštruktúra národného významu. Prideľujeme prostriedky najväčším kolektívnym športom, ako je futbal a hokej.

Je podľa ministra rozdelenie športov na uznané a neuznané férové?

Môžu sa na finančnú podporu tešiť aj iné športy ako hokej a futbal? Napríklad šerm, karate, alebo aj showdance, kde máme úradujúcich majstrov Európy a sveta?

Bude nový rezort podporovať aj miestne futbalové klubu, aby deti a mládež športovala?

Viac vo videorozhovore TU

Viac o téme: TuristiŠportSlovenskoDušan Keketi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu