Nedeľa7. júl 2024, meniny má Oliver, zajtra Ivan

Rumunská koalícia sa dohodla na termínoch prezidentských a parlamentných volieb

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUKUREŠŤ - Rumunská vládnuca koalícia zložená z ľavicových sociálnych demokratov a stredopravicových liberálov sa dohodla, že prezidentské voľby sa uskutočnia 24. novembra a 8. decembra, pričom medzi týmito termínmi sa budú konať aj parlamentné voľby. Informuje o tom tlačová agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na štvrtkové oznámenie koaličných partnerov.

Oba subjekty, Sociálnodemokratická strana (PSD) a Národná liberálna strana (PNL), od ktorých sa všeobecne očakáva, že budú po parlamentných voľbách 1. decembra pokračovať vo vládnej koalícii, pravdepodobne nominujú samostatných kandidátov na obsadenie postu odchádzajúceho rumunského prezidenta Klausa Iohannisa, čo zrejme skomplikuje ich vzájomné rokovania. Iohannis (65), ktorý kedysi stál na čele PNL, ukončí v decembri svoje druhé a posledné funkčné obdobie.

archívne video

Rumunské vojská sa presúvajú k hraniciam s Moldavskom (Zdroj: Telegram)

Tieto dve strany, ktoré koncom roka 2021 po politickej kríze vytvorili vládu veľkej koalície, kandidovali v júnových voľbách do Európskeho parlamentu na spoločných listinách a získali dovedna 48,6 percenta hlasov. V komunálnych voľbách, ktoré sa konali v ten istý deň, však mali samostatných kandidátov, pričom sociálni demokrati získali 37,6 percenta hlasov a liberáli 32,3 percenta. Opozičná krajne pravicová Aliancia za zjednotenie Rumunov (AUR) skončila ako tretia najpopulárnejšia strana, ale so značným odstupom.

Budúca vláda bude musieť zdvojnásobiť úsilie o zníženie priepastného rozpočtového deficitu tohto členského štátu Európskej únie a presadiť reformy potrebné na udržanie prílevu miliárd eur z fondov EÚ na obnovu. Keďže prezidentské právomoci zahŕňajú dohľad nad zahraničnou politikou, nový prezident bude zohrávať kľúčovú úlohu vzhľadom na záväzok Rumunska naďalej podporovať susednú Ukrajinu. Bez úplného zoznamu potvrdených kandidátov prieskumy verejnej mienky zatiaľ neurčili jasného favorita.

Viac o téme: VoľbyKoalíciaParlamentné voľbyRumunsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu