Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Prípadov čierneho kašľa vo veľkom pribúda: Chráni očkovanie dostatočne? TOTO sú príznaky, výpadok vakcíny!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/Pheelings Media)

BRATISLAVA - Pustoší Európu, vo veľkom sa šíri u našich susedov a epidémia už prichádza aj ku nám. Reč je o čiernom kašli, proti ktorému sa síce na Slovensku povinne očkuje, no počet infikovaných na toto ochorenie stúpa. Problémom je aj fakt, že vakcína proti tomuto ochoreniu hlási výpadok. Kompetentní preto vydali viaceré odporúčania.

Archívne VIDEO Základné očkovanie proti osýpkam kleslo pod hranicu kolektívnej imunity

Základné očkovanie proti osýpkam kleslo pod hranicu kolektívnej imunity (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Čierny kašeľ postihuje vo veľkom viaceré krajiny naprieč Európou. Mimoriadne silnú epidémiu tohto ochorenia, proti ktorému sa povinne očkuje už od bábätka, mali naši českí susedia, pričom hovoria, že išlo o najsilnejšiu vlnu ochorenia za posledných 60 rokov. V súvislosti s ochorením tam už zomrelo šesť ľudí, z toho päť seniorov a jeden novorodenec. Počty nakazených postupne rastú aj na Slovensku, podľa Úradu verejného zdravotníctva bolo k pondelku 24. júna hlásených už 1290 prípadov tohto ochorenia. A každý týždeň ich pribúdajú desiatky. Najviac chorých bolo v máji na toto ochorenie na severe krajiny, konkrétne v okresoch Námestovo a Dolný Kubín. Veľa infikovaných hlási aj krajný západ, okresy Tvrdošín, ale aj stred Slovenska. 

Prípadov čierneho kašľa vo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Hygienici pritom dlhodobo upozorňujú, že medzi najohrozenejšie skupiny patria novorodenci a dojčatá, ktoré ešte nedokončili základnú očkovaciu schému a staršie deti, u ktorých je toto očkovanie z akýchkoľvek dôvodov kontraindikované. "Druhou ohrozenou skupinou môžu byť dospelí pacienti s pridruženými ochoreniami pľúc, u ktorých došlo k postupnému vyvanutiu imunity po očkovaní v detskom veku," upozornil MUDr. Ivan Bakoss z odboru imunizácie Úradu verejného zdravotníctva SR.

Prípadov čierneho kašľa vo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Vo všeobecnosti sa čierny kašeľ začína ako bežné prechladnutie. Príznaky môžu zahŕňať nádchu, nízku horúčku, únavu a mierny alebo občasný kašeľ. Časom sa záchvaty kašľa stávajú závažnejšími. Kašeľ môže trvať niekoľko týždňov, niekedy 10 týždňov alebo dlhšie. Závažnosť symptómov sa môže u dospelých líšiť. Často menej závažné sú u dospelých, ktorí získali určitú ochranu pred čiernym kašľom z predchádzajúcej imunizácie alebo infekcie.

Príznaky čierneho kašľa u dospelých môžu zahŕňať:

  • dlhotrvajúce ťažké záchvaty kašľa, po ktorých nasleduje lapanie po dychu
  • vracanie po záchvatoch kašľa
  • vyčerpanie po záchvatoch kašľa

 

Klasickým príznakom „hvízdania“ je vysoký sipot, ktorý vzniká, keď človek lapá po dychu po silnom záchvate kašľa. Tento príznak môže chýbať u dospelých s čiernym kašľom.

Prípadov čierneho kašľa vo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ÚVZSR)

Očkovanie naďalej najúčinnejší bojovník

V Česku je doteraz najviac infikovaných vo vekovej kategórii 15-19 rokov. Podľa odborníkov je za tým jednoduché vysvetlenie - očkovacia látka, s ktorou sa proti čiernemu kašľu očkuje v rámci hexavakcíny, teda šesťvalentnej očkovacej látky, ktorá okrem čierneho kašľa poskytuje imunitu aj voči vírusovej hepatitíde B, detskej obrne, tetanu, hemofilovým invazívnym infekciám a záškrtu, totiž po čase slabne. Podľa mikrobiologičky Hany Zelenej vyprcháva imunita po očkovaní zhruba po piatich rokoch. V Česku sa proti čiernemu kašľu preočkovávajú deti vo veku 10 rokov, čo by sedelo na vysoký počet infikovaných vo vekovej skupine 15-19 rokov. 

"Pod tlakom vakcíny sa baktéria geneticky zmenila. V Európe sa vyskytuje pomerne v značnom počte baktéria, ktorá má zmenený gén pre ten toxín, ktorý je zodpovedný za klinické príznaky. A v dôsledku tejto genetickej zmeny baktérie produkujú väčšie množstvo pertusového toxínu. Takže to je ďalší faktor, ktorý prispieva k tomu, že máme viacero tých prípadov a môžu byť aj závažnejšie,“ konštatovala pre CNN Prima News. 

Hygienik Bakoss reaguje na slová českej mikrobiologičky. Priznal, že postvakcinačná imunita proti čiernemu kašľu má variabilný interval ochrany. "Účinnosť vakcíny sa časom znižuje. Dospelí, ktorí boli v detstve očkovaní proti čiernemu kašľu, môžu dostať čierny kašeľ, pretože ich imunita, čiže ochrana pred ochorením, začína slabnúť. Príznaky sú však u nich často menej závažné, vzhľadom na predchádzajúcu imunitu. Očkovanie sa naďalej považuje za najúčinnejšiu ochranu," upozornil. 

Ako upozornil Štátny ústav pre kontrolu liečiv, očkovanie proti čiernemu kašľu patrí v našej krajine medzi povinné očkovania. Základná očkovacia schéma zahŕňa 3 dávky očkovacej látky, ktorú dostávajú deti v rámci hexavakcíny zhruba do 1. roka života, prvé preočkovanie čaká deti v 6. roku života a druhé preočkovanie v 13. roku. 

Prípadov čierneho kašľa vo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ÚVZSR)

"To, v akom veku (v dospelosti) je potrebné pacienta zaočkovať, určí jeho ošetrujúci lekár. Samozrejme stále platí, rovnako ako pri všetkých vakcínach, že ľudia, ktorí majú očkovanie môžu ochorenia prekonať s miernym priebehom a niekedy úplne nepozorovane. U dospelých sa v rámci povinného očkovania nevakcinuje, ale na SR máme dostupné vakcíny, ktoré sú vhodné aj pre takéto vekové skupiny. Ide konkrétne vakcíny: Boostrix a Boostrix Polio, kde od konca minulého mesiaca evidujeme prerušenie dodávok. Na Slovensku sú zaregistrované aj vakcíny Adacel a Adacel Polio, ktoré sú taktiež vhodné pre dospelých, ale nie sú dostupné na našom trhu," upozornil ústav s tým, že samostatná vakcína proti čiernemu kašľu neexistuje. 

Prípadov čierneho kašľa vo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

V prípade zaočkovanosti nastávaj aj ďalší problém - a to je fakt, že Slovensko nemá v niektorých okresoch a krajoch proti čiernemu kašľu, záškrtu a osýpkam kolektívnu imunitu. Tá ešte na jar klesla pod hranicu 95 percent, ktorá je minimom pre kolektívnu imunitu. Zaočkovanosť proti čiernemu kašľu, záškrtu a osýpkam v niektorých krajoch či okresoch na Slovensku klesla pod 95 percent, teda pod hranicu kolektívnej imunity. 

"Na Slovensku v posledných rokoch zaznamenávame síce mierny, ale neustále klesajúci trend zaočkovanosti v rámci povinného pravidelného očkovania detí. Zvýšené počty prípadov niektorých infekčných ochorení, ako je napríklad čierny kašeľ, sa zvyknú cyklicky objavovať zhruba každých päť rokov. Približne tak dlho trvá, kým počet vnímavých ľudí v populácii vzrastie natoľko, že sa ochorenie dokáže ľahšie šíriť. Vnímavú populáciu tvoria ľudia, ktorí nie sú zaočkovaní, ako aj osoby, u ktorých časom došlo k významnému poklesu ochranných protilátok," poznamenala hlavná hygienička Tatiana Červeňová.

Zlepšenie situácie v Česku

Viac o téme: OčkovanieČierny kašeľBoostrixVýpadok vakcíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu