Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Lídri politických strán vo Veľkej Británii pokračujú v kampani

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Frank Augstein)

LONDÝN - Lídri hlavných britských politických strán aj deň pred parlamentnými voľbami pokračovali v kampani v tzv. kampaňových autobusoch jazdili po volebných obvodoch v krajine. Informuje o tom správa zo stanice BBC.

Predvolebná kampaň sa oficiálne začala 22. mája, keď úradujúci premiér Rishi Sunak z Konzervatívnej strany oznámil termín volieb. Samotný Sunak odvtedy navštívil predvolebné zhromaždenia v 54 obvodoch, z nich v 45 sa konzervatívci snažia udržať svoj mandát.

archívne video

Budúca britská premiérka Liz Trussová na videu ku kampani (Zdroj: Facebook/Liz Truss)

Líder opozičných labouristov Keir Starmer do stredy navštívil 57 obvodov vrátane 43, ktoré doteraz zastupujú konzervatívni poslanci. V stredu bol v Škótsku a chystá sa ešte navštíviť Anglicko. Líder Liberálnych demokratov Ed Davey navštívil 49 obvodov vrátane 41, ktoré v parlamente zastupujú konzervatívni zákonodarcovia.

Briti si budú vo štvrtok voliť 650 poslancov dolnej komory parlamentu v rovnakom počte volebných obvodov. Prieskumy verejnej mienky dlhodobo predpovedajú výrazné víťazstvo Labouristickej strany a v takom prípade by sa vrátila k moci po 14 rokoch v opozícii. Zároveň sa predpokladá mimoriadne slabý výsledok vládnucej Konzervatívnej strany.

Agentúra YouGov v stredu zverejnila najnovší prieskum, podľa ktorého by labouristi získali 431 kresiel (o 229 viac než v roku 2019), konzervatívci 102 (pokles o 263) a Liberálni demokrati 72 (nárast o 61).

Viac o téme: KampaňPolitické stranyVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu