Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Talianske úrady zadržali záchrannú loď, ktorú financuje tento umelec!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Talianske úrady zadržali záchrannú loď loď MV Louise Michel pre účasť na záchrane 37 osôb v Stredozemnom mori. Dôvodom je nerešpektovanie úradných príkazov. Informuje o tom správa z Reuters a denníka The Guardian.

Aktivisti, ktorí túto loď prevádzkujú, na sociálnej sieti X uviedli, že bola na 20 dní zadržaná úradmi v talianskom prístave Lampedusa po tom, ako zachránila 37 ľudí. Finančne ju podporuje aj britský umelec Banksy. V stredu na sociálnej sieti Instagram napísal, že v pondelok v noci v Stredozemnom mori zachránila 17 detí bez sprievodu. "Talianske úrady ju za trest zadržali, čo sa mi zdá byť odporné," uviedol.

archívne video

Autentické video, ako policajti bojovali o život muža a vrátili ho medzi živých (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Banksy je autorom nafukovacieho člna s figurínami utečencov, ktorý spustili do davu počas minulotýždňového festivalu Glastonbury. Britský minister vnútra James Cleverly to vtedy označil za odporné.

MV Louise Michel je pôvodne loď francúzskeho námorníctva, ktorú kúpili z výnosu predaja Banksyhho diel. Je natretá na ružovo. Loď zadržali i v marci 2023, keď reagovala na núdzové volanie v centrálnej časti Stredozemného mora. Talianske úrady uviedli, že porušila novozavedené pravidlá vlády, čím skomplikovala záchranu.

Banksy je známy svojim spoločenským a politickým aktivizmom. Talianska pravicová vláda zase čelí kritike za postup voči lodiam prevádzkovanýmh charitatívnymi organizáciami.

Viac o téme: ZdržanieMigrantiTalianskoZáchranná loďUmelec Banksy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu