Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Čierny kašeľ v Česku stagnuje: Nakazených je však zrejme viac, než ukazujú dáta

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Epidémia čierneho kašľa v Česku stagnuje, nahlásené počty nových prípadov tohto ochorenia klesajú. Stále ich je však každý týždeň viac než tisíc, naposledy 1137. Podľa českého Štátneho zdravotného ústavu (SZÚ) sa skutočný stav v populácii zrejme od dát odlišuje. V pondelok to uviedla hovorkyňa SZÚ Štěpánka Čechová.

"Epidemiologická situácia čierneho kašľa celkovo stagnuje, stále sú dohlasované prípady z predchádzajúcich týždňov, ale aj nové prípady ochorenia, ich počty však výrazne klesajú," napísala Čechová. Je však podľa nej potrebné rátať s tým, že mnoho prípadov nákazy sa do systému nahlasovania z rôznych dôvodov nedostane a reálne počty nakazených v populácii sa od dát zrejme odlišujú.

archívne video

Ľubomír Okruhlica, riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí, hovorí o súvisloti Parkinsonovej choroby a gamblingu

Ústav od začiatku roka eviduje viac než 21-tisíc prípadov infekcie, z toho detí do jedného roka je 314. Práve ich počet je podľa SZÚ odrazom toho, ako infekcia cirkuluje v dospelej populácii. "Pretože v preočkovanej populácii môže mať ochorenie čiernym kašľom mierny až ťažko rozpoznateľný priebeh, môžu byť dospievajúci a dospelí nevedomky zdrojom infekcie pre najmenšie deti," zdôraznil ústav. Pri ochrane novorodencov pripomenul význam nosenia respirátorov a tiež očkovanie tehotných žien.

Tohtoročná epidémia čierneho kašľa je v ČR najsilnejšia za viac ako 60 rokov. V súvislosti s ochorením už zomrelo šesť ľudí, z toho päť seniorov a jeden novorodenec.

Viac o téme: ČeskoDátaNakazeníČierny kašeľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu