Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

MIMORIADNY ONLINE Boje pokračujú! Rusko hlási masívny útok dronov z Ukrajiny na Krasnodarský kraj

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Rusko hlási masívny útok bezpilotných lietadiel z Ukrajiny na Krasnodarský kraj, informuje stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe s odvolaním sa na ruské úrady. Podľa ruskej štátnej agentúry TASS štyria ľudia utrpeli zranenia. Krasnodarský kraj sa nachádza na juhozápade Ruska v blízkosti Moskvou anektovaného ukrajinského polostrova Krym. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 848

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 848 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:58 Spojené štáty v piatok uvalili sankcie na 12 vedúcich predstaviteľov ruskej softvérovej spoločnosti Kaspersky Lab. Tento krok odôvodnili rizikami pre kybernetickú bezpečnosť, informuje Reuters.

21:21 Druhý summit, na ktorom sa budú posudzovať návrhy Kyjeva na mier s Ruskom, by mohla hostiť krajina tzv. globálneho juhu. Povedal to v piatok poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Na prvom mierovom summite sa vo Švajčiarsku minulý týždeň zúčastnili predstavitelia viac ako 90 krajín. Ukrajina sa snaží rozšíriť podporu pre svoj plán ukončenia vojny, ktorá sa začala inváziou ruských síl vo februári 2022.

20:46 Ukrajina by si želala, aby sa ďalší mierový summit konal ešte tento rok, hostiť by ho mohla jedna s krajinou takzvaného globálneho juhu, niektoré z nich to Kyjevu už ponúkli. Agentúre Reuters to oznámil poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Ihor Žovkva.

20:22 Čína tento týždeň s opatrnosťou reagovala na ďalšiu zbližovanie Ruska a Severnej Kórey pri návšteve šéfa Kremľa Vladimira Putina v Pchjongjangu. Podľa analytikov citovaných agentúrami Reuters a AP Peking možno víta rusko-severokórejské partnerstvo ako spôsob, ako oslabiť dominanciu Spojených štátov vo svete, zároveň ale nechce prísť o svoj vplyv na KĽDR, obáva sa destabilizácie regiónu a neželá si trojstrannú spoluprácu s týmito krajinami, ktorá by mohla skomplikovať čínske vzťahy s dôležitými obchodnými partnermi na Západe.

18:46 Poľský minister pre európske záležitosti Adam Szlapka, štátna tajomníčka nemeckého ministerstva zahraničných vecí Anna Lührmannová a francúzsky veľvyslanec Gaël Veyssiere navštívili Kyjev, Odesu a Kišiňov. Informuje o tom správa z agentúry PAP.

Zástupcovia trojice krajín prišli vo štvrtok do Odesy v rámci aktivít tzv. Weimarského trojuholníka. Pozvanie dostali od podpredsedníčky ukrajinskej vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu Oľhy Stefanišynovej.

18:13 Ukrajinská armáda môže použiť rakety dlhšieho doletu od USA na zasiahnutie cieľov v Rusku aj mimo frontových línií pri Charkovskej oblasti, ak koná v sebaobrane. Uviedol to predstaviteľ amerického ministerstva obrany (Pentagón), informuje o tom správa z agentúry AP.

17:23 Rusko bude naďalej rozvíjať svoj arzenál jadrových zbraní ako odstrašujúci prostriedok a vojakom bojujúcim na Ukrajine poskytne najmodernejšie zbrane a bezpilotné lietadlá. V piatok to vyhlásil šéf Kremľa Vladimir Putin, informuje agentúra Reuters.

Putin hovoril o jadrových zbraniach počas ceremónie v Kremli, na ktorej sa zúčastnili absolventi vojenských, policajných a spravodajských akadémií.

15:25 Rozhodnutie USA zakázať predaj antivírusového softvéru ruskej spoločnosti Kaspersky Lab je typickým krokom Washingtonu na potlačenie zahraničnej konkurencie. Vyhlásil to v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informuje o tom správa z Reuters.

15:19 Bývalý gubernátor ruskej Kirovskej oblasti Nikita Belych po odpykaní trestu opustil väzenie. Informovala o tom dnes agentúra TASS s odvolaním sa na právneho zástupcu. Niekdajší pravicový politik a kritik Kremľa, ktorému robil poradca zosnulý ruský opozičník Alexej Navaľnyj, bol zatknutý v roku 2016 za údajnú korupciu.

15:18 Nemecko zadržalo trojicu ľudí, ktorú podozrieva z toho, že pre cudziu tajnú službu zhromažďovala informácie o istej osobe z Ukrajiny. Oznámil to dnes úrad generálneho spolkového prokurátora, ktorý spresnil, že zadržaní sú občanmi Ruska, Arménska a Ukrajiny.

15:09 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok privítal rozhodnutie členských štátov Európskej únie začať prístupové rozhovory s Ukrajinou už na budúci týždeň. Rozhodnutie označil za splnenie európskeho sna pre celé generácie Ukrajincov. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

14:15 Ruský prezident Vladimir Putin je otvorený bezpečnostným rozhovorom so Spojenými štátmi, musia však byť komplexné a zahŕňať aj otázku Ukrajiny, uviedol v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informuje o tom agentúra Reuters.

"Nie je možné vytrhnúť jednotlivosti zo všeobecného komplexu nahromadených problémov," odpovedal Peskov na otázku, či je Moskva pripravená hovoriť s Washingtonom o jadrových rizikách. Dodal však, že dialóg medzi krajinami je potrebný.

13:28 Rozsiahly útok ukrajinských dronov s dlhým doletom v piatok skoro ráno zasiahol štyri ruské ropné rafinérie, niekoľko radarových staníc a ďalšie ciele na území Ruska. Ukrajina považuje ropné zariadenia za legitímne vojenské ciele, pretože zásobujú vojská počas už vyše dva roky trvajúcej invázie.

13:06 Prezident Volodymyr Zelenskyj vymenoval Oleksija Morozova za nového šéfa ukrajinskej Správy štátnej bezpečnosti.

12:30 Členské štáty Európskej únie v piatok formálne schválili začatie prístupových rozhovorov s Ukrajinou a Moldavskom. Ministri krajín EÚ začnú rokovania v Luxemburgu v utorok popoludní najprv s Ukrajinou a potom s Moldavskom.

11:21 Ak by sa chcel maďarský premiér Viktor Orbán s jeho vládnou stranou Fidesz stať členom frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) v Európskom parlamente (EP), musel by predložiť písomné vyhlásenie vyjadrujúce podporu Ukrajine. Uviedol to spolupredseda politickej skupiny ECR Nicola Procaccini, napísal v piatok portál Euractiv.it.

10:12 Ruské útoky proti Ukrajine za posledný deň zabili šesť ľudí a 13 zranili, informovali regionálne úrady 21. júna.

9:59 Juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí si v piatok predvolalo ruského veľvyslanca Georgija Zinovjeva, aby mu tlmočilo svoj protest proti dohode o strategickom partnerstve medzi Ruskom a Severnou Kóreou, ktorú v utorok podpísali v Pchjongjangu lídri oboch krajín.

9:07 V Rusku oficiálne odvolali z funkcie námestníka ministra obrany Timura Ivanova v súvislosti s obvineniami z úplatkárstva, uviedli vo štvrtok ruské médiá. Súd okrem toho nariadil predĺženie jeho vyšetrovacej väzby o tri mesiace.

9:02 Ruský vojenský súd odsúdil učiteľa umenia Danila Kľuku na 20 rokov väzenia na základe obvinenia z vlastizrady - za to, že poslal peniaze pre ukrajinskú armádu. Vo väzení strávi päť rokov a ďalších 15 rokov bude umiestnený v trestaneckej kolónii s prísnym režimom.

8:30 Japonsko 21. júna po prvýkrát oznámilo sankcie voči spoločnostiam so sídlom v Číne za ich podporu ruskej agresii.

7:18 Ukrajinská armáda údajne spustila "masový" dronový útok na juhoruský Krasnodarský kraj. O život pritom prišla jedna osoba a terčom jedného z týchto útokov okrem iného aj ropná rafinéria, uviedli v piatok tamojší predstavitelia.

6:25 Americké ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo vo štvrtok znepokojenie nad vyjadrením ruského prezidenta Vladmira Putina, ktorý nevylúčil možnosť, že Rusko pošle zbrane Severnej Kórei. Podľa Washingtonu by takýto krok mohol destabilizovať Kórejský polostrov.

6:07 Ukrajinská 24. brigáda posilňuje obranu Chasiv Yar, hovorí, že boj je „extrémne ťažký“.

Rusko hlási masívny útok dronov z Ukrajiny na Krasnodarský kraj

"Škody boli zaznamenané na budove autobusovej stanice Južnyj a na kotolni v Krasnodare," cituje TASS regionálny operačný štáb, ktorý ďalej uviedol, že podľa predbežných informácií utrpeli štyria ľudia zranenia kvôli padajúcim úlomkom bezpilotného lietadla.Ruský operačný štáb predtým oznámil, že terčom ukrajinského útoku sa stali tri okresy Krasnodarského kraja. V obci Volna podľa neho spadli trosky na penzión, ale nikto nebol zranený, hostia sa evakuovali.

Operačný štáb tvrdí, že všetky útoky boli odrazené, ale niektoré ruské telegramové kanály na základe informácií od miestnych obyvateľov naznačujú opak, napísala BBC, podľa ktorej sa objavujú nepotvrdené informácie o požiari v oblasti vojenského letiska v Jusku alebo o zásahu skladu pohonných látok v oblasti Krasnodaru.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu