Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

MIMORIADNY ONLINE Slovenský náčelník generálneho štábu rokoval na Ukrajine: Trump sa stretol so Zelenským

(Zdroj: TASR/AP Photo/Julia Demaree Nikhinson)

KYJEV - Náčelník generálneho štábu slovenskej armády Daniel Zmeko rokoval na Ukrajine s veliteľom tamojších ozbrojených síl Oleksandrem Sýrskym. Ukrajinská armáda to dnes uviedla na svojich sociálnych sieťach. Obaja vojaci rokovali o situácii na fronte aj armádnej pomoci poskytnutej Slovenskom Ukrajine, ktorá od februára predminulého roka čelí ruskej invázii. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Archívne video

Blanár vystúpil v BR OSN, vyzval na mierové riešenie konfliktu na Ukrajine (Zdroj: TASR/Jaroslav Bublinec)

ONLINE

7:00 Podľa správy nezávislého ruského média Mediazona z 27. septembra bolo potvrdených zabitých viac ako 71 000 ruských vojakov na Ukrajine.

6:00 Americký exprezident a terajší kandidát republikánov do Bieleho Domu Donald Trump po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským uviedol, že ak sa dostane znovu k moci, bude chcieť vyriešiť vojnu na Ukrajine spravodlivou dohodou. Podľa tlačových agentúr povedal, že chce na tom pracovať s Ruskom a s Ukrajinou. Zelenskyj ešte pred schôdzkou uviedol, že sa s Trumpom zhodne v názore, že vojna musí skončiť a že ruský prezident Vladimir Putin nemôže vyhrať. Stretnutie, ktoré trvalo zhruba 40 minút, označil za veľmi produktívne; podľa Trumpa bolo veľmi dobré.

Zmeko navštívil Ukrajinu tretíkrát

Podľa ukrajinskej armády Zmeko navštívil Ukrajinu tretíkrát do začiatku ruskej invázie. Kyjev uviedol, že Zmeko a Syrskyj hovorili o potrebách ukrajinskej armády. "Som vďačný slovenskej vláde a ľudu za vojenskú a technickú pomoc poskytnutú ukrajinskej armáde," uviedol Syrskyj, podľa ktorého sa zbrane dodané Slovenskom ukázali ako efektívne v bojoch s ruskou armádou.

Zmeko a Syrskyj rokovali tiež o posilnení spolupráce medzi ukrajinskou a slovenskou armádou. "Oceňujem vašu pomoc v príprave našich jednotiek," uviedol Syrskyj. Podobne ako ďalšie krajiny EÚ a Severoatlantickej aliancie sa Slovensko podieľa na výcviku ukrajinských vojakov. V uplynulých rokoch Slovensko poskytlo Ukrajine zo svojich armádnych skladov množstvo zbraní vrátane stíhačiek Mig-29 a protivzdušného systému S-300. Premiér Robert Fico, ktorý sa postavil na čelo vlády vlani v októbri, však ohlásil zastavenie dodávok zbraní Ukrajine zo štátnych zásob. Slovenský premiér nedávno tiež kritizoval ukrajinskú armádu. Podľa neho sú jej súčasťou jednotky, ktoré používajú nacistické a fašistické symboly.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu