Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Šialené plány britského expremiéra Johnsona! Zvažoval nájazd na holandský sklad s vakcínami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Bývalý britský premiér Boris Johnson zvažoval uskutočnenie "nájazdu vodnou cestou" na sklad v holandskom Leidene s cieľom zmocniť sa vakcín proti COVID-u, vyplýva z úryvku z jeho pamätí, ktoré nesú názov Unleashed (Nespútaný). Informuje správa agentúry DPA.

Johnson v marci 2021 zvolal schôdzku vysokopostavených príslušníkov armády, aby s nimi prediskutoval plány, ktoré sám označil za "šialené", píše sa v úryvku, ktorý zverejnil denník Daily Mail. Vakcína od spoločnosti AstraZeneca bola v tom čase jadrom sporu medzi Európskou úniou a Britániou. Johnson píše, že uvádzanie vakcíny na európsky trh bolo pomalšie ako v Británii a cieľom operácie malo byť "vziať si to, čo nám z právneho hľadiska náležalo a čo Británia zúfalo potrebovala". V holandskom sklade sa podľa neho nachádzali milióny dávok vakcíny, ktoré sa spoločnosť AstraZeneca "neúspešne snažila" vyviezť to Británie.

archívne video

Minister zdravotníctva Michal Palkovič o nových vakcínach proti koronavírusu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Poľa Johnsona sa EÚ voči Británii správala "so zlým úmyslom". "Chceli nám zabrániť získať päť miliónov dávok a napriek tomu zjavne nechceli dávky vakcíny od spoločnosti AstraZeneca použiť sami," píše expremiér. Podľa Johnsona v tom čase Európska komisia "z ničoho nič začala právnu vojnu so spoločnosťou AstraZeneca", keď tvrdila, že spoločnosť nekoná v súlade so svojou zmluvou s EÚ.

Plán s použitím pevných nafukovacích člnov

Podľa úryvku z pamätí zástupca náčelníka generálneho štábu, generálporučík Doug Chalmers, premiérovi povedal, že plán s použitím pevných nafukovacích člnov na plavbu cez holandské kanály by bol "určite realizovateľný". "Následne by sa stretli v cieli; vstúpili (tam); zaistili zadržiavaný tovar, vzdialili by sa pomocou kamiónu s návesom smerom k prístavom Lamanšského prielivu," píše sa o pláne v Johnsonových pamätiach.

Chalmers však zároveň upozornil, že plán by v období lockdownov nebolo možné uskutočniť bez toho, aby operáciu spozorovali úrady, čo znamená, že Británia by musela vysvetľovať, prečo "vlastne napádame dlhoročného spojenca z NATO". Johnson v memoárovej knihe priznáva, že vedel, že Chalmers má pravdu. Johnson v marci 2021 na tlačovej konferencii vyhlásil: "Budeme s európskymi partnermi naďalej spolupracovať s cieľom uviesť vakcínu na trh. Jediné, čo môžem povedať, je, že my v tejto krajine neveríme v blokády akéhokoľvek typu vakcín."

Viac o téme: SkladBoris JohnsonCOVID
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu