Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Už sa hovorí o páde vlády?! Erik Tomáš vyniesol internú komunikáciu: TOTO im vraj povedal Danko

Andrej Danko AKTUALIZOVANÉ
Andrej Danko (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Predseda SNS Andrej Danko v internej komunikácii uviedol, že ak nedostane funkciu predsedu Národnej rady SR, neprestane útočiť na stranu Hlas-SD aj za cenu, že by padla vláda. V diskusnej relácii STVR Sobotné dialógy to uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR a podpredseda Hlasu-SD Erik Tomáš. S alternatívou, že by situácia mohla dospieť k predčasným voľbám, podľa neho však Hlas-SD neráta.

"Tie ataky SNS sú dôsledkom urazenosti a 'ješitnosti' pána predsedu SNS za to, že nedostal post predsedu parlamentu," uviedol Tomáš s tým, že stupňovanie útokov prinútilo stranu Hlas-SD konať. "Je mi ľúto, že to takto torpéduje, verím, že sa Andrej Danko vráti za koaličný stôl," doplnil minister. Mrzí ho, že cieľmi atakov sú samotné návrhy zákonov, ktoré vyplývajú z programového vyhlásenia vlády. Je presvedčený, že situáciou sa musí zaoberať predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). "On sám vie, že toto je dlhodobo neudržateľné," upozornil. O téme majú hovoriť na koaličnej rade.

archívne video

Líder SNS Danko otvorene o Hlase:  Dnes hlasovali proti mne, zajtra môžu popraviť  Fica! (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Napriek priekom v koalícii Tomáš odmieta hovoriť o vládnej kríze

"Tá by nastala, ak by prestali prechádzať zákony v parlamente," zdôraznil. S alternatívou predčasných volieb Hlas-SD podľa jeho slov neráta. Naznačil tiež, že v súčasnosti už celkom neplatia slová premiéra o tom, že "buď bude predsedom parlamentu Andrej Danko, alebo ním ostane poverený Peter Žiga". Diskusia sa podľa neho posunula. "Nemôžem však o tom zatiaľ hovoriť, je to téma pre vnútornú diskusiu v koalícii," upozornil.

Tomášov oponent v rozhlasovej debate, poslanec a podpredseda strany SaS Marián Viskupič priznal, že spory v koalícii začínajú pripomínať nezhody medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom. "Oni však deklarovali, že budú vládnuť inak," adresoval výčitku súčasnej koalícii. Vyjadril zároveň pochopenie pre postoj Hlasu-SD voči SNS a jej predsedovi. "Politika Andreja Danka je deštruktívna," skonštatoval. Ak budú spory pokračovať, nie je si istý, či má koalícia šancu vydržať celé funkčné obdobie. Obaja diskutujúci odsúdili spôsob komunikácie a výrazy, ktoré použil poslanec Rudolf Huliak (SNS) voči poslankyni z PS Lucie Plavákovej. Zhodli sa tiež, že Huliak by sa mal Plavákovej ospravedlniť.

SNS slová Erika Tomáša popiera

SNS však tvrdí, že predmetom ich kritiky je zlá legislatíva, ktorú so svojím tímom pripravil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD). SNS popierajú ministrove slová o tom, že ataky SNS sú dôsledkom neuspokojených ambícií Andreja Danka získať post predsedu Národnej rady SR. "Kritika SNS voči Erikovi Tomášovi spočíva v tom, že svojou zlou legislatívou spôsobil, že ľudia mali krátený opatrovateľský príspevok. Len preto, že Erik Tomáš pripravil nekvalitnú legislatívu, počas letných mesiacov sa niektorí nedostali k opatrovateľským dávkam. Súčasne Slovenská národná strana kritizuje Erika Tomáša, že zle nastavil 13. dôchodok," uviedla hovorkyňa strany Zuzana Škopcová.

SNS vyzýva ministra na reformu 13. dôchodku. "Tak, aby bol voči dôchodcom spravodlivý, aby ho dostávali tí, ktorí ho v skutočnosti potrebujú," uviedla Škopcová, poukazujúc na to, že Tomášom nastavený 13. dôchodok spôsobuje budúci náklad štátu vo výške takmer jednej miliardy eur a dôchodcov pripraví aj o rodičovský príspevok. "SNS v najbližšom období predstaví návrh, ktorý bude systémovo riešiť vyplácanie dôchodku tak, aby nebolo ohrozené," dodala Škopcová.

Viac o téme: SNSAndrej DankoErik TomášHlas-SDUrazenosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu