Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

MIMORIADNY ONLINE Rusi zvrhávajú stovky bômb týždenne, uviedol Zelenskyj: Znovu žiadal Západ o zbrane

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Urs Flueeler/Keystone via AP)

KYJEV/MOSKVA - Najmenej desať ľudí zahynulo v sobotu pri ruských raketových útokoch na juhoukrajinské mesto Vilniansk a dediny v Doneckej oblasti na východe krajiny. Útoky prišli po mesiacoch, keď boli ukrajinské sily vojensky v úzadí a Moskva v uplynulých týždňoch podnikla niekoľko ofenzív. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Prezident Pellegrini o stretnutí so Zelenským (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

ONLINE

21:23 Podľa starostu Vitalija Klička nebol nikto zranený, keď úlomky rakiet zasiahli bytový dom v severnom Kyjeve. Pre akútny stres sa však liečilo päť žien, vrátane jednej staršej ženy, ktorú museli hospitalizovať.

21:22 Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) zverejnila nové zábery z oslobodenia Hadieho ostrova z pri príležitosti dvoch rokov, odkedy boli ruské jednotky nútené ustúpiť zo strategickej čiernomorskej základne.

20:29 Trosky zasiahli obytnú budovu v Kyjeve. Obytný bytový dom v Kyjeve podľa starostu Kyjeva Vitalija Klička horí po tom, ako ho zasiahli trosky.

20:28 Viac ako 14 000 ukrajinských civilistov sa nachádza v ruskom zajatí, uviedol 29. júna hlavný ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec.

18:36 Najmenej jednu obeť a osem zranených si vyžiadal útok ruskej armády na centrum mesta Charkov na severovýchode Ukrajiny. Uviedli to v nedeľu miestni predstavitelia, píše TASR na základe správy agentúry Reuters.

18:34 Rusko dnes zaútočilo riadenou leteckou bombou na poštový sklad v Charkove, pričom zabilo jednu osobu a zranilo deväť ďalších, medzi nimi aj 8-mesačné dieťa, informoval o 18.00 h miestneho času gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Syniehubov.

18:33 Rusko len tento týždeň zvrhlo na Ukrajinu viac ako 800 riadených leteckých bômb, napísal dnes na platforme Telegram ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Opäť vyzval západných spojencov, aby dodali jeho krajine ďalekonosné zbrane, s pomocou ktorých by Ukrajinci mohli zničiť základne, z ktorých štartujú ruské bombardéry.

17:21 Česká republika bude mať v Rusku nového veľvyslanca. Oznámil to v nedeľu prezident ČR Petr Pavel, ktorý už podpísal jeho menovanie. TASR o tom informuje podľa správy spravodajského portálu Novinky.cz.

16:25 Nedávno zverejnené údaje o úmrtnosti naznačujú, že v bojoch na Ukrajine zahynulo viac ako 64 000 ruských mužov, informovalo 28. júna nezávislé ruské médium Meduza.

16:24 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu uviedol, že Rusko za uplynulý týždeň zhodilo na Ukrajinu 800 bômb. V tejto súvislosti znovu požiadal západných spojencov o posilnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany, píše TASR podľa správy agentúry DPA.

14:26 Ruské ministerstvo obrany v nedeľu hlásilo dobytie ďalších dvoch dedín v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP. Moskva tvrdí, že ruské sily "oslobodili" dedinu Novooleksandrivka, ktorá leží severozápadne od Ruskom okupovaného mesta Očeretyne. Táto dedina je v súčasnosti najzápadnejším bodom Doneckej oblasti, ktorý dobyla ruská armáda.

14:02 Americký raper Kanye West pricestoval v sobotu do Moskvy, informovali v nedeľu ruské médiá s odvolaním sa na ruskú producentku Janu Rudkovskú. TASR informuje podľa agentúry AFP. "Kanye West je už v Moskve! To je skvelá správa, zostáva v centre hlavného mesta," citovala štátna tlačová agentúra TASS príspevok producentky v aplikácii Telegram. Na krátkom videu v jej príspevku vidno rapera od chrbta v chodbe stanice metra Ochotnyj rjad.

13:34 SBU zverejňuje nové zábery z headcam z oslobodenia Snake Island.

12:56 Ukrajina teraz sériovo vyrába úderné drony s dosahom viac ako 1000 kilometrov.

11:16 Pri ruskom útoku na Vilniansk bolo zranených 36 ľudí.

10:51 PA OBSE prijala rezolúciu uznávajúcu ruskú genocídu ukrajinského ľudu.

9:20 Vývoz zbraní z Nemecka dosahuje už druhý rok po sebe rekordnú úroveň najmä vďaka pokračovaniu a rastu vojenskej pomoci Ukrajine. Informovalo o tom nemecké ministerstvo hospodárstva. V období od 1. januára do 18. júna tohto roka nemecká vláda schválila vývoz zbraní v hodnote najmenej 7,48 miliardy eur, uviedlo ministerstvo na otázku poslankyne Sevim Dagdelenovej z populistickej Aliancie Sahry Wagenknechtovej (BSW).

8:46 Pri ruskom útoku na Vilniansk zahynuli 3 deti.

7:58 Ruské sily zlikvidovali v pohraničnej oblasti viac ako tri desiatky ukrajinských bezpilotných lietadiel. Informovalo o tom v nedeľu ministerstvo obrany v Moskve.

6:31 30-tisíc kilometrov štvorcových ukrajinského územia bolo očistených od mínových hrozieb, operácie sa budú ďalej rozširovať.

6:03 Ruské útoky na Chersonskú oblasť zabili 1 človeka, 2 zranili.

Ruské útoky na južnej a východnej Ukrajine si vyžiadali najmenej desať mŕtvych

Gubernátor Záporožskej oblasti Ivan Fedorov uviedol, že pri útoku na Vilniansk zahynulo šesť civilistov. Poškodený bol objekt kritickej infraštruktúry, obchod a obytné budovy.K útoku došlo "uprostred dňa, v nepracovný deň, v centre mesta, kde ľudia oddychovali, kde neboli žiadne vojenské ciele," povedal Fedorov.Minister vnútra Ihor Klymenko vyčíslil počet obetí na sedem vrátane dvoch detí. Podľa jeho slov zranenia utrpelo 18 ďalších osôb vrátane štyroch detí, uvádza tlačová agentúra Reuters.

Vilniansk sa nachádza 29 kilometrov severovýchodne od mesta Záporožie, hlavného mesta regiónu, ktoré je pod kontrolou Ukrajiny. Rusko okupuje rozsiahle územie tejto oblasti. Moskva tvrdí, že anektovala Záporožskú oblasť, hoci ju plne neovláda.Rusko počas svojej ofenzívy útočilo na Záporožie a okolité mestá, ale v uplynulých týždňoch sa sústredilo najmä na východ krajiny, a nie na jej južnú časť.

MIMORIADNY ONLINE Rusi zvrhávajú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Ukrajinskí predstavitelia tiež uviedli, že pri predošlých útokoch na frontové dediny v Doneckej oblasti na východe krajiny zahynuli štyria ľudia.Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu vyzval na "urýchlené" dodávky zbraní zo Západu. "Každé oneskorenie v rozhodovaní v tejto vojne znamená straty na ľudských životoch," povedal Zelenskyj.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu