Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Analytici Národnej banky Slovenska v septembri mierne zhoršili výhľad rastu ekonomiky na 2,2 %

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

BRATISLAVA - Rast slovenskej ekonomiky by mal v tomto roku zrýchliť na 2,2 % z minuloročných 1,6 %. Vyplýva to z aktuálnych predikcií analytikov vybraných bánk, ktoré každý mesiac zverejňuje Národná banka Slovenska (NBS). Mierne tak zhoršili svoj predchádzajúci odhad, v auguste očakávali hospodársky rast na úrovni 2,3 %.

Analytici v septembri naopak mierne zvýšili výhľad inflácie na tento rok. Priemerný harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP) prognózujú na úrovni 3,1 %, v auguste očakávali 3 %. Pôjde pritom o výrazný pokles z minuloročných 11 %. Jadrovú infláciu očakávajú už niekoľko mesiacov na rovnakej úrovni 2,7 %. Vlani predstavovala 9,5 %.

archívne video

Riziká pre slovenský finančný sektor sa znížili (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Mieru nezamestnanosti na konci tohto roka predpokladajú analytici na úrovni 5,5 %, v auguste mali mierne vyšší odhad 5,6 %. Klesnúť by tak mala z vlaňajších 5,9 %. V prípade rastu nominálnych miezd predpovedajú spomalenie na 7,7 % (v auguste 7,9 %) z minuloročných 9,4 %. Zamestnanosť sa tento rok podľa nich oproti vlaňajšku nezmení.

Predikcie zverejnené NBS predstavujú priemer odhadov jednotlivých ukazovateľov od analytikov šiestich vybraných bánk pôsobiacich na Slovensku. Patria k nim Slovenská sporiteľňa, Všeobecná úverová banka, Tatra banka, UniCredit Bank, Československá obchodná banka a 365.bank. Údaje sú aktualizované mesačne.

Viac o téme: EkonomikaRastAnalyticiNBS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu