Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Pápež obetiam sexuálneho zneužívania prisľúbil všetku možnú pomoc

(Zdroj: SITA/AP Photo/Achmad Ibrahim)

BRUSEL - Pápež František v sobotu prisľúbil "všetku možnú pomoc" obetiam sexuálneho zneužívania páchaného katolíckymi duchovnými. Pápež to vyhlásil po osobnom stretnutí s obeťami zneužívania v rámci druhého dňa svojej návštevy Belgicka, píše agentúra AP.

Belgicko je po Luxembursku druhou zastávkou v rámci 46. apoštolskej cesty 87-ročného pontifika. Belgický premiér Alexander de Croo v piatok vyzval rímskokatolícku cirkev, aby podnikla konkrétne kroky, ktorými bude riešiť otázku sexuálneho zneužívania maloletých páchaného duchovnými. Otázku sexuálneho zneužívania na stretnutí s Františkom otvoril aj belgický kráľ Filip. Belgický monarcha vo svojom uvítacom príhovore v piatok uviedol, že cirkvi trvalo "príliš dlho", kým sa začala zoberať škandálmi. De Croo vyhlásil, že cirkev má pred sebou "dlhú cestu" a že "samotné slová nestačia".

archívne video

Policajný prezident Štefan Hamran kritizuje zneužívanie vraždy v Dubnici nad Váhom politikmi (Zdroj: Topky/Maarty)

Piatkové stretnutie pápeža so 17 obeťami sexuálneho zneužívania, ktoré od rímskokatolíckej cirkvi požadujú odškodné a preplatenie psychoterapie, trvalo vyše dve hodiny. Obete uviedli, že dali pápežovi Františkovi mesiac na to, aby sa oboznámil s ich požiadavkami, Vatikán reagoval slovami, že František sa nimi zaoberá.

Pápež v sobotu počas stretnutia s belgickým duchovenstvom a mníškami v bazilike v meste Koekelberg priznal, že zneužívanie obetiam privodilo "hrozné utrpenie a rany" a taktiež podkopalo vieru. "Je potrebné množstvo milosrdenstva, ktoré zabráni zatvrdeniu našich sŕdc pred utrpením obetí, aby sme im pomohli cítiť našu blízkosť a ponúkli všetku možnú pomoc," vyhlásil pápež. "Musíme sa od nich učiť... byť cirkvou v službách všetkých bez toho, aby sme kohokoľvek degradovali. Jedným z koreňov násilia je zneužívanie moci, keď svoju pozíciu používame na potláčanie alebo manipuláciu druhých," dodal. František sa v rámci svojej návštevy Belgicka stretol aj s ľuďmi bez domova a migrantmi.

Viac o téme: PomocObetePápež FrantišekZneužívanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu