Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

MIMORIADNY ONLINE Ukrajinu a Rusko čaká krvavé leto! Zelenskyj znovu žiadal o zbrane

Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: TASR/AP Photo/Andrew Kravchenko)

KYJEV - Rusko len tento týždeň zvrhlo na Ukrajinu viac ako 800 riadených leteckých bômb, napísal dnes na platforme Telegram ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Opäť vyzval západných spojencov, aby dodali jeho krajine ďalekonosné zbrane, s pomocou ktorých by Ukrajinci mohli zničiť základne, z ktorých štartujú ruské bombardéry. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 857

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 857 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:22 Rusko od vlaňajšieho do tohtoročného apríla zhodilo omylom najmenej 38 kĺzavých bômb na vlastnom území v Belgorodskej oblasti, ktorá susedí s Ukrajinou. Napísal to dnes americký list The Washington Post s odvolaním sa na ruský interný dokument, ktorý zachytila ukrajinská rozviedka. Väčšina z leteckých bômb nevybuchla. Na ruské územie podľa odborníkov dopadli zrejme kvôli chybným navádzacím systémom.

21:13 Očakáva sa, že energetická situácia na Ukrajine sa v auguste zlepší.

20:39 Najväčšia ruská súkromná letecká spoločnosť kvôli sankciám vyraďuje z prevádzky svoje lietadlá.

20:12 Konflikt na Ukrajine nie je možné vyriešiť za jeden deň. Uviedol to v pondelok ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia v reakcii na vyhlásenia exprezidenta USA Donalda Trumpa pred novembrovými americkými prezidentskými voľbami. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

18:50 Na Kryme došlo k výbuchom.

18:00 Ukrajinský kybernetický útok ponecháva najmenej 250 000 spotrebiteľov bez pripojenia na územiach okupovaných Ruskom.

17:26 Na 22 stúpol počet obetí júnových koordinovaných útokov ozbrojencov v ruskom Dagestane, oznámil v pondelok najvyšší predstaviteľ Dagestanskej republiky Sergej Melikov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

17:00 Poľsko pozastavuje prejazd ukrajinských kamiónov bez povolení na medzinárodnú nákladnú dopravu.

16:38 Turecko, Rumunsko a Bulharsko začínajú s odmínovacími operáciami, aby podporili vývoz z Ukrajiny.

15:57 Ukrajinské úrady údajne v nedeľu zmarili pokus o štátny prevrat. Oznámili to v pondelok Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) a miestna prokuratúra. O "provokácie" sa pokúsila v Kyjeve po piatkovom Dni ústavy istá skupina, ktorá plánovala tiež obsadiť parlament a vyhlásiť "dočasnú vládu", píše TASR podľa agentúry DPA.

15:00 Ruské ministerstvo obrany v pondelok informovalo o dobytí ďalších dvoch dedín na východe Ukrajiny - Novopokrovske v Doneckej oblasti a Stepova Novoselivka v Charkovskej oblasti. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

14:00 Kremeľ v pondelok uviedol, že tvrdenie bieloruského ministerstva obrany, že Ukrajina presúva viac vojakov, zbraní a vojenského vybavenia do Žytomyrskej oblasti, ktorá hraničí s Bieloruskom, je dôvodom na znepokojenie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Tieto tvrdenia zverejnil rezort v Misku v nedeľu. Ďalej uviedol, že bieloruská pohraničná stráž zostrelila minulý týždeň v stredu kvadrokoptéru vypustenú z Ukrajiny, ktorá zhromažďovala informácie o bieloruskej pohraničnej infraštruktúre. V reakcii na tento incident bieloruské ministerstvo obrany posilnilo protivzdušnú obranu v pohraničnej oblasti.

13:35 Kremeľ v pondelok uviedol, že tvrdenie bieloruského ministerstva obrany, že Ukrajina presúva viac vojakov, zbraní a vojenského vybavenia do Žytomyrskej oblasti, ktorá hraničí s Bieloruskom, je dôvodom na znepokojenie. Informuje správa agentúry Reuters.

12:48 České firmy dodali na Ukrajinu za posledný rok desiatky zariadení pre spoločnú výrobu elektriny a tepla. Z Česka dorazila do krajiny čeliacej ruskej vojenskej agresii tiež napríklad úpravňa vody a zdravotnícke vybavenie, povedali dnes premiér Petr Fiala (ODS) a vládny splnomocnenec Tomáš Kopečný na tlačovej konferencii na zapájanie českých firiem do rekonštrukcie Ukrajiny.

12:14 "USA dnes nevidia Ukrajinu v NATO,“ hovorí Zelenskyj. "Je to takzvaná politika 'jeden krok vpred, dva kroky späť'. Nemyslím si, že toto je politika svetových lídrov," povedal prezident Volodymyr Zelenskyj.

11:15 Ukrajinu a Rusko pravdepodobne čaká krvavé leto s tisíckami mŕtvych, v ktorom žiadna zo strán nedosiahne veľké zisky. Ani jedna strana sa nezdá byť schopná rozhodujúceho prelomu, píše americký list The Wall Street Journal (WSJ) v dnešnej analýze situácie na bojisku.

10:00 Ukrajinská armáda oznámila, že odrazila útoky pri dedinách Novooleksandrivka a Spirne v Doneckej oblasti. Moskva pritom v nedeľu tvrdila, že tieto dve dediny dobyla. Front pri východoukrajinskom meste Pokrovsk, vrátane Novooleksandrivky, je naďalej miestom najzúrivejších bojov. Len za uplynulý deň tam Ukrajinci odrazili 42 útokov a odohralo sa dokopy 142 bitiek, uviedla dnes ukrajinská armáda podľa agentúry Reuters. Vo vojnových podmienkach nemožno podobné tvrdenia znepriatelených strán bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

9:36 Rusko skúša nové spôsoby útoku na Kyjev, tvrdí armáda. "Agresor skúša nové taktiky - hľadá správny čas, metódy a prostriedky, ako zasiahnuť Kyjev," povedal 30. júna Serhii Popko, šéf vojenskej správy mesta Kyjev.

9:00 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 1. júlu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:00 Ruská protivzdušná obrana zničila v noci na pondelok nad troma pohraničnými regiónmi 36 ukrajinských dronov. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.

7:44 Útok balistickou raketou na ukrajinské mesto Dnipro, ku ktorému došlo v noci na pondelok, si vyžiadal zranenia siedmich ľudí vrátane 15-ročného chlapca, uviedol v pondelok gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak. Informuje správa agentúry Reuters. Jedna žena bola v dôsledku zranení hospitalizovaná, doplnil Lysak v statuse v aplikácii Telegram. 

7:00 Mark Rutte, odchádzajúci holandský premiér a budúci generálny tajomník NATO, v nedeľu vo svojom rozlúčkovom prejave pred holandskými zákonodarcami vyzval na pokračovanie v podpore Ukrajiny, ktorá sa bráni proti ruskej agresii. Iinformuje tlačová agentúra DPA.

6:47 Pri ukrajinskom dronovom útoku na juhoruskú Belgorodskú oblasť zahynulo štvorročné dievča, ďalší štyria ľudia sú zranení, uviedol v nedeľu tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov. Informuje správa agentúry Reuters.

6:35 Náčelník bieloruského generálneho štábu sa vyhráža použitím taktických jadrových zbraní, „ak bude ohrozená suverenita“. Najvyšší veliteľ tvrdil, že Bielorusko je pripravené použiť taktické jadrové zbrane, ktoré Rusko rozmiestnilo na svojom území v roku 2023.

6:00 Ruské systémy protivzdušnej obrany zničili 25 ukrajinských bezpilotných lietadiel, ktoré sa pokúsili zaútočiť na Brianskú a Kurskú oblasť, uviedli v pondelok tamojší gubernátori Alexandr Bogomaz a Alexej Smirnov. Informuje správa agentúry Reuters. 

Zelenského výzvy nasledovali po ruskom útoku na mesto Vilňansk

"Ukrajina potrebuje potrebné sily a prostriedky na zničenie nosičov týchto bômb, najmä ruských bojových lietadiel tam, kde sa nachádzajú. Tento krok je nevyhnutný," napísal Zelenskyj. Dodal, že potrebné sú jasné rozhodnutia, ktoré pomôžu ochrániť ľudí.

Zelenského výzvy nasledovali po ruskom útoku na mesto Vilňansk na juhovýchode Ukrajiny, kde podľa úradov o život prišlo sedem ľudí a štyri desiatky ďalších boli zranené. Medzi obeťami sú tri deti, ďalších deväť utrpelo zranenia, uviedol šéf Záporožskej oblasti, kde bol na dnes vyhlásený smútok. Vilňansk leží asi 30 kilometrov od Záporoží, správneho strediska regiónu. Server RBK-Ukrajina v súvislosti so Zelenského apelom pripomenul aj ruské útoky na Odesu a Dnipre.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVladimir putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu