Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Medzi Dubovou a Častou stavajú provizórny most

Pôvodný most sa zrútil počas prívalových dažďov Zobraziť galériu (7)
Pôvodný most sa zrútil počas prívalových dažďov (Zdroj: BSK)

BRATISLAVA - Medzi obcami Dubová a Častá stavajú provizórny most, dokončený bude najneskôr v nedeľu večer. Pôvodný most sa zrútil v utorok v noci počas prívalových dažďov, ktoré zasiahli viaceré obce Malokarpatského regiónu.

Informovala o tom hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Iveta Tyšlerová. „Dočasný most pri obci Častá je riešením pre celý mikroregión. Toto riešenie sme prijali po dohode s expertmi, armádou a starostami všetkých obcí, ktoré postihli povodne,“ povedal bratislavský župan Pavol Frešo. Most rieši spádovú oblasť pre približne 10-tisíc ľudí. Provizórny most bude s obmedzenou jednosmernou a semaformi riadenou prevádzkou. Ťažká nákladná doprava bude na moste vylúčená. Most stavia župná spoločnosť Regionálne cesty Bratislava.

Pri tomto riešení sa bude môcť pod dočasným mostom začať aj s výstavbou nového – trvalého mosta. Najskôr sa však musia odstrániť trosky zničeného mosta, preskúmať podložie a následne sa vypracuje projektová dokumentácia.

Na pomoc postihnutým obciam môže prispieť aj verejnosť. Bratislavská župa v spolupráci s Modrými anjelmi zriadila darcovský účet pod názvom Pomoc občanom zasiahnutým záplavovou vlnou - 4013783647/7500. Verejná zbierka je povolená Ministerstvom vnútra SR. Vyzbierané finančné prostriedky budú použité na obnovu postihnutých obcí povodňami. Obyvatelia postihnutých obcí tiež potrebujú pomôcť s odstraňovaním následkov povodní a dobrovoľníkov je málo. Modrí anjeli v spolupráci s obecným úradom v Píle a Bratislavským krajom zriadili priamo v obci centrum pomoci. Koordináciu dobrovoľníckej činnosti zabezpečuje RISC centrum v budove osvetovej besedy vedľa obecného úradu v Píle v čase od 7:00 do 24:00 každý deň až do odvolania. Mailový kontakt je zabezpečený na adrese modrianjeli@gmail.com, telefonicky sa možno s centrom spojiť na čísle 0944/ 171 272.

Prívalové dažde a silné búrky spustošili v utorok podvečer viacero obcí na západnom Slovensku. Najhoršia situácia je v obci Píla, kde voda strhla desiatky metrov brehu aj s cestu a ľudia ostali odrezaní od sveta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu