Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Kanadský premiér vyzýva občanov v Libanone na odchod z krajiny

Justin Trudeau
Justin Trudeau (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

PARÍŽ - Kanadský premiér Justin Trudeau v sobotu vyzval občanov Kanady, ktorí sa ešte nachádzajú v Libanone, aby sa prostredníctvom špeciálnych letov evakuovali pre zhoršujúcu sa situáciu v krajine. Informuje o tom agentúra Reuters.

Približne 6000 kanadských obyvateľov sa už prihlásilo na odchod z Libanonu a úrady sa počas víkendu snažia kontaktovať 2500 ďalších, uviedol predstaviteľ premiérovej kancelárie. Podľa jeho slov sa zároveň pridali ďalšie evakuačné lety na pondelok a utorok.

archívne video

Juraj Blanár v Bruseli o mierovej iniciatíve EÚ pre Izrael a Palestínu (Zdroj: TASRP/Jaromír Novak)

Voľné miesta

"Stále máme (voľné) miesta v rámci letov, ktoré organizuje Kanada," ozrejmil Trudeau na summite lídrov z francúzsky hovoriacich krajín v Paríži. Podľa jeho slov by mali Kanaďania využiť túto príležitosť a odísť z krajiny čo najskôr.

Kanada doposiaľ nebola schopná zaplniť tieto lety svojimi občanmi, a tak ponúkla miesta obyvateľom Austrálie, Nového Zélandu, Spojených štátov a niektorých európskych krajín, ozrejmil zástupca premiérovej kancelárie.

Izrael v posledných týždňoch zintenzívnil svoje útoky na Libanon, kde sa zameriava na ciele spojené s militantným hnutím Hizballáh. Izraelská armáda súbežne vedie aj vojnu v Pásme Gazy proti hnutiu Hamas, ktorá sa začala po rozsiahlom útoku Hamasu zo 7. októbra minulého roka. Trudeau preto zdôraznil, že je potrebné dosiahnuť okamžité prímerie medzi Hizballáhom a Izraelom, aby sa situácia stabilizovala a aby sa opätovne začali dodržiavať rezolúcie OSN.

Viac o téme: EvakuáciaLetyKanadaIzraelLibanonHizballáhJustin Trudeau
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu