Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Izrael oznámil zabitie dvoch veliteľov Hamasu v Libanone: Hamas to potvrdil

Izraelské bombardovanie v južnom Libanone.
Izraelské bombardovanie v južnom Libanone. (Zdroj: TASR/AP/Leo Correa)

TEL AVIV - Izraelská armáda a bezpečnostná služba Šin bet dnes v spoločnom vyjadrení oznámili zabitie dvoch vysokopostavených veliteľov teroristického hnutia Hamas pri útokoch na dvoch miestach v Libanone. Úmrtie svojich veliteľov potvrdil aj Hamas, uviedli svetové agentúry.

Pri útoku dronom v utečeneckom tábore neďaleko prístavného mesta Tripolis na severe Libanonu zomrel jeden z lídrov ozbrojeného krídla Hamasu Saíd Atalláh, jeho žena a dve malé dcéry. Podľa Izraela plánoval Atalláh teroristické útoky proti Izraelu a získaval v Libanone nových členov pre hnutie Hamas. Hamas ho označil za poľného veliteľa, píše server The Times od Israel.

archívne video

Hizballáh v Libanone sleduje rovnakú extrémistickú a nebezpečnú ideológiu ako Hamas a strieľa na sväté miesta v Izraeli, uviedol Daniel Hagari (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Druhý útok blízko obce Saadnájil východne od Bejrútu zabil Muhammada Husajna Lauísa, ktorý podľa armády predstavoval výkonnú moc hnutia v Libanone, zabezpečoval dodávky zbraní a riadil útoky na Západnom brehu Jordánu, ktorý Izrael okupuje. Rovnako jeho smrť Hamas potvrdil.

Izraelská armáda už takmer rok bojuje s teroristickým hnutím Hamas v Pásme Gazy, kde počas ofenzívy zomrelo takmer 42.000 Palestínčanov. V posledných týždňoch sa rozhoreli tiež boje Izraela s Libanonom a zaútočil aj Irán.

Viac o téme: VeliteliaIzraelLibanonHamasPalestínčania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu