Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Šéf Interpolu varuje: Globálna hrozba organizovaného zločinu a obchodu s drogami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK/HAMBURG – Odchádzajúci generálny tajomník medzinárodnej policajnej organizácie Interpol Jürgen Stock varoval pred operáciami medzinárodných gangov. Podľa jeho slov hrozí, že svet prehrá boj proti nadnárodnému organizovanému zločinu, informuje o tom tlačová agentúra DPA.

Stock v rozhovore pre DPA zdôraznil, že Interpol má jasné dôkazy o rozšírení mafiánskych skupín, ako je talianska 'Ndrangheta, na všetky kontinenty. "Fungujú ako globálne podniky," uviedol s tým, že tieto skupiny majú údajne "astronomické množstvá zdrojov" na svoje aktivity zahŕňajúce aj obchodovanie s ľuďmi a zbraňami, pričom rastie ich potenciál destabilizovať aj priemyselné krajiny.

archívne video

Lovci pedofilov čelia obvineniu (Zdroj: Polícia SR)

Hlavným zdrojom týchto gangov však zostáva pašovanie drog, ktoré sa v Európe rozrastá. "Hovoríme o všetkých druhoch drog, ktoré sú k dispozícii na kriminálnych trhoch. Ale v súčasnosti je obrovským problémom prevažne kokaín," povedal Stock.

Ceny a dodávky drog na čiernom trhu sa nezmenili

Napriek zhabaniu rekordných množstiev drog v najväčších európskych prístavoch Rotterdam, Antverpy a Hamburg sa ceny a dodávky drog na čiernom trhu nezmenili, čo je jasnou známkou, že ich nie je nedostatok, priblížil predstaviteľ Interpolu. Odhady ukazujú, že protidrogové úrady v súčasnosti zachytia len 15 až 20 percent všetkého dovozu narkotík.

Stock doplnil, že boj proti rastúcej hrozby zo strany týchto skupín je potrebné podporiť väčšou medzinárodnou spoluprácou policajných orgánov. Úrady sa podľa neho musia zamerať na rozbitie desiatich až 15 najväčších zločineckých skupín s cezhraničnou pôsobnosťou.

Odstúpenie po desiatich rokoch

Stock, bývalý viceprezident nemeckého Spolkového kriminálneho úradu (BKA), odstúpi po desiatich rokoch z postu generálneho tajomníka v novembri. Jeho nástupcom by sa po očakávanom potvrdení Valným zhromaždením Interpolu mal stať Brazílčan Valdecy Urquiza.

Viac o téme: SvetPodnikyInterpolZločinecké skupinyJürgen Stock
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu