Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Bratislavké džezáky začali

BRATISLAVA - Maďarskej kapele Mitsoura dnes patrili prvé tóny 33. ročníka festivalu Bratislavské jazzové dni, ktorý vo dvoch sálach bývalého PKO potrvá do nedele. Celkovo ponúkne 15 koncertov jazzových muzikantov, ale aj ich kolegov z iných žánrov.

Mitsoura previedla ako znejú kombinácie exotických nástrojov, ako napríklad kaval, sitara, kalima, cymbal s elektronickou hudbou. Na programe prvého dňa je tiež vystúpenie klávesistu Mariána Vargu, ako aj poľskej jazzovej hviezdy, trubkára a skladateľa Tomasza Stanka. Večer vyvrcholí koncertom svetoznámeho amerického gitaristu Mike Sterna, ktorý hral po boku legendárneho trubkára Milesa Davisa a na konte má aj množstvo nominácií na ocenenia Grammy. Budova bývalého PKO už krátko po otvorení festivalu praskala vo švíkoch.

Podľa PR manažérky Silvie Turnerovej účinkujúci organizátorov netrápili špeciálnymi požiadavkami. Medzi hosťami sú pritom aj medzinárodne žiadané hviezdy.

Hviezdou sobotného programu bude je nujazzová britská kapela Us3 so svojou šou. Publikum zabavia aj štyria najznámejší rakúski hráči na saxofón pod názvom Saxofour, ale aj americké Mark Egan Trio s hosťom Johnom Abercrombieom.

Festival v nedeľu ukončí americká legenda Spyro Gyra. Program posledného dňa otvorí nekonvenčný spevák a hudobník Bibi Tanga, fanúšikovia si vypočujú aj amerického saxofonistu Billa Evansa.

Tento rok sa "jazzáky" po prvý raz konajú aj mimo Bratislavy. Dnes má v Žiline koncert Hanka Gregušová, Laco Déczi Celula New York a formácia Us3, v Košiciach si vypočujú Groovin´ Heads, Mariána Čekovského s Henrichom Tóthom, Friend´n Fellow a legendu Spyro Gyra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu