Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Ľudia veria, že obraz z 19. storočia zachytáva cestovateľku v čase: V rukách drží... Odborník odhalil pravdu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Profimedia)

NEW YORK – Ľudia milujú konšpiračné teórie a záhady súvisiace s cestovaním v čase. Príkladom je aj obraz z 19. storočia, na ktorom si ľudia už pred niekoľkými rokmi všimli malú nezrovnalosť. Niektorí sú presvedčení, že dievča na zábere drží v rukách smartfón. Odborník v oblasti umenia však raz a navždy vyriešil dilemu o tom, či ide o skutočnú cestovateľku v čase.

Obraz z 19. storočia sa stal virálnym po tom, čo si niektorí všimli, že osoba na zábere drží niečo, čo vyzeralo ako mobilný telefón. Ide o obraz s názvom „Očakávaný“, ktorý v roku 1860 namaľoval rakúsky umelec Ferdinand Georg Waldmüller. Zachytáva dievčinu, ktorá kráča krajinou, v ruke drží niečo, čo vyzerá ako iPhone, a muža s kvetinou v ruke, ktorý na ženu čaká. Bol vystavený v Neue Pinakothek, múzeu umenia 18. a 19. storočia v Mníchove, a predmet v rukách dievčaťa pritiahol pozornosť turistu z Glasgowa Petra Russella, ktorý si ako jeden z prvých všimol bizarný detail vo Waldmüllerovom diele.

Ľudia veria, že obraz
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

„Najviac ma udivuje, ako veľmi zmena technológie zmenila interpretáciu obrazu a ako využila celý jeho kontext,“ povedal Russell v rozhovore pre portál Vice. „Veľkou zmenou je, že v roku 1850 alebo 1860 by každý divák identifikoval objekt, ktorý dievča drží v ruke, ako spevník alebo modlitebnú knižku. Dnes už nikomu nemôže uniknúť podobnosť dievčiny s dospievajúcou tínedžerkou, ktorá je pohltená sledovaním sociálnych sietí na svojom smartfóne,“ dodal.

Napriek tomu, že prvé iPhony boli predstavené v roku 2007, obraz podnietil niekoľko bláznivých teórií o cestovaní v čase. Ostatní používatelia sociálnych sietí však boli skeptickí. Odborník na umenie Gerald Weinpolter túto otázku raz a navždy vyriešil. Weinpolter sa špecializuje najmä na umenie z 19. a 20. storočia, aj preto ani na chvíľu nezaváhal a okamžite prišiel s odpoveďou. „Dievča na tomto Waldmüllerovom obraze sa nehrá so svojím novým iPhone X, išlo do kostola a v rukách držalo malú modlitebnú knižku,“ povedal pre Vice, čím navždy vyvrátil hypotézy o cestovaní v čase, aspoň tie, ktoré súvisia s týmto obrazom.

Viac o téme: UmenieCestovanie v časeSmartfónObraz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu