Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Bratislava bude hostiť európskych profesionálov z oblasti súčasného tanca

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

BRATISLAVA - V sobotu sa začína 28. ročník medzinárodného festivalu Bratislava v pohybe, počas ktorého sa uskutoční stretnutie medzinárodnej platformy na podporu súčasného tanca Aerowaves. "Viac ako 50 hostí z 34 krajín Európy zavíta na Slovensko, aby spoločne vybrali dvadsiatku najzaujímavejších začínajúcich európskych choreografov," informovali organizátori festivalu. Sprievodný program prinesie večer tanečných filmov, workshop s členkou hosťujúceho španielskeho súboru La Veronal i prednášku o španielskom súčasnom tanci.

Tohtoročné stretnutie Aerowaves sa prvýkrát v histórii platformy podľa umeleckej riaditeľky festivalu Miroslavy Kovářovej uskutoční na Slovensku. "Je to príležitosť prezentovať najzaujímavejšie diela slovenských tvorcov pred členmi siete. Počas festivalu to budú diela IHOPEIWILL súboru threeiscompany a Jara Viňarského a inscenácia Príbeh tanečnej skupiny Yuri Korec & Co," dodala Kovářová, ktorá je zároveň zástupkyňou Slovenska v sieti Aerowaves.

archívne video

Koleník odhalil plány PO Let´s Dance Tour: Pre túto VÁŠEŇ nebudem mať na nič iné čas! (Zdroj: NL/TH)

Bratislava v pohybe prinesie vďaka spolupráci s Festivalom tanečných filmov Praha aj večer tanečných filmov. V bratislavskom kine Film Europe ponúkne 25. októbra kolekciu siedmich diel s rôznorodou poetikou. "Divák sa stane svedkom fantazijnej tanečnej komédie, doku-metafory i temného hororového preludu," priblížili organizátori.

Aktuálny ročník festivalu je zameraný na súčasný španielsky tanec

Pre odbornú verejnosť a študentov tanca či tanečných profesionálov ponúka v sprievodnom programe workshop s Laiou Duran, členkou španielskeho súboru La Veronal. Uskutoční sa 28. októbra v priestoroch Vysokej školy múzických umení. Laia Duran sa predstaví s La Veronal inscenáciou Sonoma v ten istý deň v Slovenskom národnom divadle.

Počiatky súčasného tanca v Španielsku, vývoj niekoľkých generácií tvorcov v oblasti súčasného tanca a ich dialóg s inými umelcami v zahraničí predstaví na svojej prednáške Laura Kumin. "Zameria sa aj na štruktúry, ktoré podporujú tanečných tvorcov v Španielsku a ktoré môžu byť zaujímavé pre slovenských umelcov hľadajúcich rezidenčné pobyty a iné príležitosti na spoluprácu," avizuje festival.

Platformu Aerowaves tvorí 46 partnerov z 34 európskych krajín. Jedným z cieľov je nachádzať a propagovať najsľubnejšie nové diela začínajúcich choreografov a zároveň vytvárať príležitosti uviesť tieto diela na európskych scénach. Členovia sa stretávajú dva razy do roka vždy v inej členskej krajine. Základné je každoročné októbrové stretnutie, na ktorom sa hodnotia videozáznamy prihlásených diel. Výsledkom je výber top 20 choreografov, ktorých diela sa naživo prezentujú na jarnom stretnutí siete v priebehu konania sa Spring Forward festivalu. Medzinárodný festival Bratislava v pohybe sa bude konať do 28. októbra.

Viac o téme: SlovenskoTanecBratislavaChoreografi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu