Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Konflikt pokračuje: Nemecká armáda prepravila z libanonského Bejrútu domov ďalších 219 občanov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla)

BERLÍN - Lietadlá nemeckých vzdušných síl v piatok v súvislosti s eskaláciou napätia na Blízkom východe prepravili domov z libanonského hlavného mesta Bejrút ďalších 219 ohrozených nemeckých občanov.Informuje agentúra DPA.

Podľa ministerstva zahraničných vecí v Berlíne bolo z Libanonu v rámci takzvaného programu vyzdvihnutia diplomatov dosiaľ letecky prepravených celkovo 460 osôb. Ďalšie lety sa pripravujú v závislosti od požiadaviek a situácie. Airbus A330 nadnárodnej leteckej dopravnej jednotky MMU večer pristál v Kolíne nad Rýnom. Nemecká armáda v stredu letecky odviezla z Libanonu 130 nemeckých občanov. Na rozdiel od evakuačných letov, lety v rámci vyzdvihnutia diplomatov nesprevádzajú ozbrojení vojaci.

archívne video

Juraj Blanár v Bruseli o mierovej iniciatíve EÚ pre Izrael a Palestínu (Zdroj: TASRP/Jaromír Novak)

Podľa nemeckého ministerstva zahraničných vecí airbus opäť viezol do Libanonu naliehavo potrebné humanitárne zásoby, ktoré prispejú k núdzovej starostlivosti o civilné obyvateľstvo. Na palube boli viac ako dve tony zdravotníckeho materiálu. Náklad, ktorý financovalo ministerstvo zahraničných vecí, bol odovzdaný libanonskej sesterskej organizácii Nemeckého Červeného kríža (DRK). V pondelok sa z Bejrútu do Berlína vrátilo nemecké vojenské lietadlo so zamestnancami nemeckého veľvyslanectva, ich rodinami a pracovníkmi nemeckých sprostredkovateľských organizácií. Lietadlo pristálo večer s približne 110 cestujúcimi na palube.

Po takmer rok trvajúcich cezhraničných potýčkach začal Izrael minulý týždeň rozsiahlu leteckú kampaň zameranú na ciele v Libanone. Podľa úradov v Libanone počas bojov zahynuli stovky ľudí a desaťtisíce boli vysídlené. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí zvýšilo počas minulého víkendu krízový stav na nemeckých misiách v Bejrúte, v izraelskom Tel Avive, ako aj v Ramalláhu na Západnom brehu Jordánu. Veľvyslanectvá zostanú v prevádzke, ale zamestnanci, ktorí nie sú nevyhnutní, sa vrátia domov.

Viac o téme: DomovArmádaNemeckoIzraelLibanonBejrút
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu