Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

MIMORIADNY ONLINE Rusko opäť cvičí bývalých vojakov: Lukašenko okomentoval drony nad Bieloruskom

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Kirill Kazachkov/Roscongress Foundation via AP)

RUSKO - Prezident Vladimir Putin minulý mesiac nariadil zvýšiť veľkosť ruskej armády o 180.000 vojakov na 1,5 milióna v aktívnej službe, čím sa má stať druhou najväčšou na svete po Číne. V júli exprezident Dmitrij Medvedev, ktorý je teraz podpredsedom Putinovej bezpečnostnej rady, vyhlásil, že od začiatku roka skoro 200.000 ľudí podpísalo kontrakty s armádou. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO

Šťastný Deň nezávislosti, Ukrajina! (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

7:45 Pyrotechnické tímy ukrajinskej štátnej pohotovostnej služby odhalili a zneškodnili viac ako 533 200 kusov výbušnej munície od začiatku rozsiahlej ruskej invázie 24. februára 2022.

6:50 Poľsko je pripravené začať s výcvikom dobrovoľníkov pre ukrajinskú légiu. Minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz poznamenal, že Poľsko je pripravené začať s výcvikom ukrajinských dobrovoľníkov v septembri, ale nedostatok regrútov začiatok oddialil.

6:00 Bieloruský vodca Alexander Lukašenko sa dnes prvýkrát vyjadril o dronoch, ktoré podľa pozorovateľov opakovane od prepuknutia vojny Ruska proti Ukrajine narušili vzdušný priestor bývalej sovietskej republiky. Krajina ich podľa neho zostruje. Ukrajinské velenie už pravidelne hlási, že niektoré ruské drony počas nočných náletov vleteli do bieloruského priestoru."Bolo niekoľko takýchto prípadov, zo strany Ruska aj zo strany Ukrajiny. Zostreľujeme ich veľa. Nepozeráme na to, či sú ruské či ukrajinské, "vyhlásil pri stretnutí s obyvateľmi Lukašenko podľa štátnej agentúry Belta. 

Zvýšenie veľkosti ruskej armády

Prilákať ľudí, ako je Mara, je kľúčové pre schopnosť Moskvy dopĺňať svoje jednotky a vyhnúť sa ďalšiemu kolu nútenej mobilizácie. Povolanie 300.000 záložníkov do armády na jeseň 2022 sa ukázalo byť veľmi nepopulárnym krokom a prinútilo státisíce ľudí k úprku z krajiny.

"Pracoval som do tejto chvíle šesť mesiacov a rozmýšľal som nad rozhodnutím, pretože nepriateľ nespí a prekročil naše hranice," povedal Mara o prestávke vo výcviku v narážke na augustový vpád ukrajinských síl do Kurskej oblasti na západe Ruska. "Vyrastá nová generácia, môj syn sa má tento rok tiež dať k armáde. Ale je lepšie, aby do vojny išiel jeho otec, ako naše deti, "dodal.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu