Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

TVRDÝ ruský zákon: Zdravotnú sestru ODSÚDILI na osem rokov za mrežami! Kritizovala vojnu na Ukrajine aj masakru v Buči

Ruská zdravotná sestra Oľga Menšichová (59) skončila za mrežami. V dvoch príspevkoch kritizovala vojnu na Ukrajine
Ruská zdravotná sestra Oľga Menšichová (59) skončila za mrežami. V dvoch príspevkoch kritizovala vojnu na Ukrajine (Zdroj: X/Visegrád 24)

MOSKVA – Ruský súd odsúdil zdravotnú sestru (59) na osem rokov za mrežami. Tá sa mala previniť uverejňovaním príspevkov na sociálnych sieťach, ktoré sympatizovali s ukrajinskou armádou a boli zásadne proti ruskej invázii. Okrem toho mala kritizovať masakru, ktorá sa odohrala v Buči. Podľa ruských zákonov sa dopustila šírenia nepravdivých správ.

Zdravotná sestra Oľga Menšichová (59), ktorá donedávna pôsobila v Moskve ako anestéziologička, sa mala podľa ruských zákonov dopustiť šírenia nepravdivých správ o „ruskej špeciálnej operácii“ na Ukrajine. Portál Mediazona píše, že na sociálnych sieťach mala uverejniť dva protivojnové príspevky, ktoré videlo najmenej 15 ľudí. 

Prišli si po ňu 

Ako uvádza sama obžalovaná, dňa ôsmeho apríla malo do jej a manželovho bytu vtrhnúť osem kukláčov a všetko obrátili hore nohami. "Oboch nás strážili, nemohli sme sa ani pohnúť. Pripútali ma k stoličke. Keď prezreli celý byt, s použitím hrubej sily ma predviedli pred vyšetrovací výbor," spomína Menšichová.

Obvinili ju zo šírenia dezinformácii a na druhý deň po zadržaní ju Dorogomilovský súd v Moskve poslal do domáceho väzenia. To však porušila. Na svoju obranu uviedla, že dňa 27. augusta skutočne opustila svoj byt, keď potrebovala ísť na pohotovosť pre bolesť zubov. 

Dva príspevky 

Zdravotnú sestru obvinili pre uverejnenie dvoch príspevkov na Vkontakte, ktoré už boli medzitým odstránené. Mediazona však informuje, že prvý bol zdieľaný dňa 14. júla 2022. V tom čase prebiehal ruský raketový útok na Vinnyciu. 

"Zacharovová (hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí) na svojom po*ratom brífingu hovorí kruté nezmysly. Ako sa s tým krajina vysporiada? Bože, o čom to hovorí?...v tejto chvíli, Vinnycia. Rusko prvýkrát ostreľovalo centrum mesta, rakety zasiahli budovu s kancelárskymi priestormi, 12 mŕtvych a desiatky zranených," uvádzalo sa v príspevku.

Druhý zverejnený príspevok a týkal masakry v Buči. Bezpečnostné zložky zaujal z dôvodu, že bol venovaný výročiu oslobodenia Buči od okupantov.  

"Buča, malé mesto v Kyjevskej oblasti, bolo oslobodené od ruských okupantov dňa 31. marca 2022, presne päť týždňov po začiatku rozsiahlej invázie na Ukrajinu. Počas okupácie zomrelo v meste 458 civilistov, pričom 419 z nich mučili alebo chladnokrvne zastrelili," znel druhý. 

Vyjadrenie ruského súdu 

Podľa vyšetrovania ruských orgánov mala Menšichová zverejnením týchto dvoch príspevkov, v nešpecifikovanom čase a z neznámych príčin, vyvolať úmyselné zdanie o nezákonných aktivitách ruských ozbrojených síl a vládnych orgánov, ktoré viedli k porušeniu medzinárodného práva.

"Autorka príspevkov cielene podkopala autoritu súčasnej vlády aj ozbrojených síl krajiny. V očiach ruského ľudu vzbudila pocit úzkosti, strachu a neistoty zo strany vládneho režimu," uviedol súd. 

Obhajoba

Menšichová na súde odmietla všetky obvinenia. Poprela autorstvo oboch príspevkov a uviedla, že na jej profil mohol vstúpiť ktokoľvek. Doplnila, že nikoho si tam nepridala "ako priateľa" a len 15 ľudí sa prihlásilo na odber jej príspevkov. Bolo jej ľúto zranených ruských vojakov, ktorí sa liečili v národnom zdravotnom a chirurgickom stredisku v Moskve, kde pracovala ako sestra na anestéziológii. "Chcete ma odsúdiť akoby som spáchala vraždu, a pritom som len bojovala za vaše životy. Starala som sa o mnoho prokurátorov a sudcov z celej Moskvy," dodala.

V stredu druhého októbra 2024 odsúdil Dorogomilovský súd v Moskve obžalovanú Oľgu Menšichovú na osem rokov väzenia v trestaneckej kolónii a následným trojročným zákazom spravovania webových stránok.

Oľga Menšichová pracovala ako zdravotná sestra v centre Pirogov v Moskve od roku 2011. Od prvých dní vojny na Ukrajine (24. február 2022) sem privážali zranených vojakov. Menšichová priznala, že bolo ťažké sa pozerať nielen na ich fyzický, ale aj psychický stav. 

Viackrát súdená

Za posledná roky bola zdravotná sestra súdená hneď niekoľkokrát. Napríklad aj 25. februára 2022. Vtedy ju odsúdili na deväť dní za mrežami za účasť na neschválenom zhromaždení. V júni 2023 dostala finančnú pokutu za účasť na zhromaždení, ktoré sa konalo na narodeniny ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. Zdravotná sestra sa mala nevhodne správať a údajne rozhadzovala rukami, keď k nej pristúpili príslušníci polície. 

Ona si podľa vlastných slov sadla na stoličku pri Puškinovom pamätníku, keď k nej zrazu pribehli policajti, chytili ju za lakeť a odvliekli k autobusu. "Pokojne som si tam sadla a nekládla žiadny odpor," priblížila. 

Viac o téme: OdsúdenieMasakraKrimiVojna na UkrajineBučaOľga MenšichováRuský zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu