Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Boje medzi gangmi v Mexiku pokračujú: Obete stúpajú, podozriví sú aj policajti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CULICÁN - Približne 150 mŕtvych si za uplynulý mesiac vyžiadala vlna násilia v bašte mexických kartelov, ktorou otriasajú boje medzi gangmi, uviedla tamojšia prokuratúra. Informuje správa agentúry AFP.

Medzi obeťami je aj päť mužov, ktorých telá sa našli so strelnými ranami vo štvrtok večer na hlavnej triede v meste Culiacán na severozápade Mexika. Dňa 9. septembra tam vypukla vojna medzi dvoma frakciami drogového kartelu Sinaloa, jednej z najnásilnejších a najmocnejších organizácií obchodníkov s narkotikami v krajine.

archívne video

Polícia zatkla slovenských pašerákov zbraní (Zdroj: Maďarská polícia)

Niekoľkí miestni policajti, ktorí sú podozriví z účasti na násilnostiach, už boli odzbrojení armádou. Zrážky nasledovali po dramatickom zatknutí spoluzakladateľa kartelu Sinaloa Ismaela Zambadu 25. júla na území Spojených štátov, ktorý tvrdí, že bol unesený v Mexiku a vydaný do väzby v USA. Zambada (76) bol zadržaný spolu s Joaquínom Guzmánom Lópezom, synom El Chapa, ktorý si v USA odpykáva doživotný trest. Násilnosti vypukli medzi členmi gangu lojálnymi El Chapovi a jeho synom, a ostatnými členmi kartelu napojenými na Zambadu, ktorý v septembri na súde v New Yorku poprel svoju vinu v celom rade vznesených obvinení.

Spojené štáty nesú spoločnú vinu

Bývalý mexický prezident Andrés Manuel López Obrador pred odchodom z funkcie tento týždeň uviedol, že Spojené štáty nesú spoločnú vinu za tento násilný konflikt, a to pre zatknutie Zambadu. Americký veľvyslanec v Mexiku Ken Salazar však toto tvrdenie odmietol. Washington popiera, že plánoval zatknutie Zambadu. V Mexiku bolo od roku 2006 v dôsledku rastúceho kriminálneho násilia, ktoré z veľkej časti súvisí s obchodovaním s drogami a činnosťou gangov, zavraždených viac ako 450.000 ľudí.

Claudia Sheinbaumová, ktorá v utorok zložila prísahu ako prvá mexická prezidentka, sa zaviazala, že sa bude držať López Obradorovej stratégie "objatia, nie nábojov", ktorá spočíva v používaní sociálnej politiky na boj proti zločinu v jeho počiatkoch. Sheinbaumová (62), bývalá starostka hlavného mesta Mexiko a kľúčová predstaviteľka vládnucej strany, na budúci týždeň predstaví svoj bezpečnostný plán.

Viac o téme: GangPolícia MexikoObete
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu