Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Svetová zdravotnícka organizácia bije na poplach: Šíri sa záhadný vírus, na ktorý neexistuje liečba!

(Zdroj: Getty Images)

RWANDA – Svetová zdravotnícka organizácia v týchto dňoch sleduje asi 300 ľudí, ktorí mali prísť do kontaktu s infikovanými ľuďmi v Afrike. Vírus Marburg a prepuknutie choroby v Rwande potvrdilo už aj Rwandské ministerstvo zdravotníctva.

Medzi potvrdenými prípadmi ide najmä o zdravotníckych pracovníkov v dvoch zariadeniach v Kigali. Úrady v Rwande spolupracujú s WHO a uvádzajú, že po 26 potvrdených prípadoch a ôsmich úmrtiach je cestovanie do tejto časti Afriky nebezpečné, informuje Daily Star.

Zuzana Dolinková po rokovaní vlády (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa hovorcu Svetovej zdravotníckej organizácie je dôležité, aby ľudia s príznakmi podobnými vírusu Marburg včas vyhľadali lekársku starostlivosť, ktorá môže zvýšiť šance na prežitie pacientov. Na národnej úrovni má byť riziko epidémie veľmi vysoké, na regionálnej úrovni vysoké a na celosvetovej úrovni veľmi nízke.

Zdroj nákazy je ale naďalej predmetom vyšetrovania. Vírus Marburg a Ebola pochádzajú z rovnakej čeľade filovírusov a najpravdepodobnejší prenos na človeka je z netopiera s názvom Rousettus. Medzi ľuďmi sa potom vírus môže rozšíriť priamym kontaktom, krvou, sekrétmi, orgánmi, alebo inými telesnými tekutinami. K prenosu ale môžu prispievať aj pohrebné obrady, ktoré zahŕňajú priamy kontakt s telom zosnulého.

Vírus Marburg sa prejavuje vysokou horúčkou, nevoľnosťou a silnou bolesťou hlavy. Na tretí deň sa môžu objaviť hnačky, bolesti brucha, kŕče, alebo vracanie. V tých najzávažnejších prípadoch ide o krvácanie z viacerých oblastí. Smrť môže nastať na ôsmy až deviaty deň po nástupe symptómov a predchádza jej okrem straty krvi aj šok. V súčasnosti neexistuje na ochorenie žiadna liečba a vakcíny sú stále vo vývoji.

Viac o téme: VírusAfrikaEbolaSvetová zdravotnícka organizáciaMarburg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu