Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Boje pokračujú! Najmenej 16 mŕtvych zapríčinil izraelský nálet na školu v Pásme Gazy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Fatima Shbair)

GAZA - Najmenej 16 ľudí zahynulo a viac ako 50 utrpelo zranenia pri sobotňajšom izraelskom útoku na školu poskytujúcu úkryt pre vysídlené palestínske rodiny, ktorá sa nachádza v Pásme Gazy v utečeneckom tábore Nusajrát. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva a palestínsku agentúru Wafa.

Tieto informácie nebolo možné bezprostredne overiť. Izraelská armáda uviedla, že ich preveruje. Neskôr oznámila, cieľom jej náletu boli militanti pohybujúci sa v blízkosti školy prevádzkovanej Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA).

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Civilná pohotovostná služba v Pásme Gazy vo vyhlásení konštatovala, že počet mŕtvych sa môže zvýšiť, pretože mnohí zranení — väčšinou deti a ženy — sú v kritickom stave. Útok na školu podľa nej ukázal, že žiadne miesto v tejto enkláve nie je bezpečné pre rodiny, ktoré musia opustiť svoje domy a hľadajú úkryt.

Nusajrát, jeden z ôsmich utečeneckých táborov v Pásme Gazy, bol v sobotu terčom intenzívneho bombardovania izraelskej armády. Predchádzajúci nálet na budovu v tábore zabil podľa zdravotníkov najmenej desať ľudí, mnoho ďalších osôb bolo zranených.

Ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy ovládané militantným hnutím Hamas uviedlo, že izraelské vojenské útoky si v celej enkláve za posledných 24 hodín vyžiadali životy najmenej 29 Palestínčanov a 100 zranených. Pri náletoch zomrelo aj päť miestnych novinárov, čím sa celkový počet zabitých žurnalistov od 7. októbra, začiatku izraelskej vojenskej operácie, zvýšil na 158.

Viac o téme: ObeteVojnaIzraelGazaHamasŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu